Nl/Nieuw bij FlightGear: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
no edit summary
No edit summary
No edit summary
Line 87: Line 87:
Door middel van de gashendel "THROTTLE" een beetje gas bijgeven zodat de motor niet direct weer afslaat.  
Door middel van de gashendel "THROTTLE" een beetje gas bijgeven zodat de motor niet direct weer afslaat.  


In het geval het vliegtuig meerdere propellors heeft moet iedere motor apart worden gestart. In FlightGear kan dat in de praktijk vrij eenvoudig. De magnetoes van de twee motoren moeten allebei op "BOTH" staan; druk vervolgens op  ~  en via start (knop "s") worden beide motoren gelijktijdig gestart. Ook hier is het zak om direct wat gas bij te geven (knop Page Down op het toetsenbord).
In het geval het vliegtuig meerdere propellors heeft moet iedere motor apart worden gestart. In FlightGear kan dat in de praktijk vrij eenvoudig. De magnetoes van de twee motoren moeten allebei op "BOTH" staan; druk vervolgens op  ~  en via start (knop "s") worden beide motoren gelijktijdig gestart. Ook hier is het zaak om direct wat gas bij te geven (knop Page Down op het toetsenbord).


Deze instructie werkt niet in het geval van straalvliegtuigen en helicopters of in het geval van vliegtuigen met meer complexe startprocedures. Check in dat geval de instructies in het HELPmenu van het vliegtuig en/of de vliegtuig wiki-pagina's.
== De eerste vlucht ==
=== Realisme ===
Een van de meest gestelde vragen van beginnende vliegers met een vliegsimulator is "waarom het vliegtuig continu naar links trekt?". Hoewel de windrichting uiteraard een factor van betekenis kan zijn, is het waarschijnlijker dat de afwijking een gevolg is van het draaien van de propellor (torsie en p-factor). 
In sommige andere vliegtuigesimuilatoren worden dit soort bewegingen enigszins beperkt om het vliegtuig beter beheersbaar te maken. Dat is bij FlighGear zeker niet het geval, daar wordt per definitie geprobeerd de werkelijkheid zoveel mogelijk te benaderen.
Enkele punten t.a.v. het realisme in FlightGear die voor beginnende piloten verwarring zouden kunnen opleveren.
- Het "Left turning syndrome" zoals hiervoor al even genoemd
- Draaifout kompas. Een kompas, wanneer het wordt onderworpen aan de krachten die optreden tijdens het vliegen, neigt ernaar voor een korte tijd in de tegenovergestelde richting te draaien, voordat het uiteindelijk de juiste richting aangeeft. Dit is geen foutief gedrag (zie hierover https:/en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_compass_turns)
- De vertikale snelheidsindicator is ook onderworpen aan deze krachten en geeft het steigen of dalen ook verkeerd of vertraagd aan.
- De richting die de HSI (Horizontal Situation Indicator) aangeeft wordt aangestuurd door een Gyroscoop (en wordt daarom ook wel eens "Directional Gyroscope" genoemd) is onderworpen aan gyro drift en moet periodiek (iedere ~ 15 minuten) bijgesteld worden.
- Je kunt het draaien van een vliegtuig of de hoogteverandering niet eenvoudig veranderen door de stuurknuppel of joystick in de neutrale positie te draaien. Je zult echt moeten handelen door stuurknuppel of joystick in de tegenover gestelde richting te draaien om weer rechtdoor te vliegen. Zelfs dan zal het vliegtuig niet dezelfde richting of hoogte bewaren. D.m.v. de autopilot is dat uiteraard wel mogelijk en anders zul je contunu moeten bijsturen.
Er worden tijdens het vliegen veel krachten uitgeoefend op het vliegtuig en op de instrumenten die worden gebruikt voor besturing en navigatie. Piloten zullen deze fenomenen moeten leren herkennen en de effecten ervan leren compenseren. FlightGear probeert deze afwijkingen van de insturmenten te benaderen zoals deze in het echt voorkomen. 




539

edits

Navigation menu