Nl/Nieuw bij FlightGear: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
no edit summary
No edit summary
No edit summary
Line 104: Line 104:
* Je kunt het draaien van een vliegtuig of de hoogteverandering niet eenvoudig veranderen door de stuurknuppel of joystick in de neutrale positie te draaien. Je zult echt moeten handelen door stuurknuppel of joystick in de tegenover gestelde richting te draaien om weer rechtdoor te vliegen. Zelfs dan zal het vliegtuig niet dezelfde richting of hoogte bewaren. D.m.v. de autopilot is dat uiteraard wel mogelijk en anders zul je contunu moeten bijsturen.
* Je kunt het draaien van een vliegtuig of de hoogteverandering niet eenvoudig veranderen door de stuurknuppel of joystick in de neutrale positie te draaien. Je zult echt moeten handelen door stuurknuppel of joystick in de tegenover gestelde richting te draaien om weer rechtdoor te vliegen. Zelfs dan zal het vliegtuig niet dezelfde richting of hoogte bewaren. D.m.v. de autopilot is dat uiteraard wel mogelijk en anders zul je contunu moeten bijsturen.


Er worden tijdens het vliegen veel krachten uitgeoefend op het vliegtuig en op de instrumenten die worden gebruikt voor besturing en navigatie. Piloten zullen deze fenomenen moeten leren herkennen en de effecten ervan leren compenseren. FlightGear probeert deze afwijkingen van de insturmenten te benaderen zoals deze in het echt voorkomen.  
Er worden tijdens het vliegen veel krachten uitgeoefend op het vliegtuig en op de instrumenten die worden gebruikt voor besturing en navigatie. Piloten zullen deze fenomenen moeten leren herkennen en de effecten ervan leren compenseren. FlightGear probeert deze afwijkingen van de instrumenten te benaderen zoals deze in het echt voorkomen.
 
=== Vliegvelden en navigatie-hulpmiddelen ===
Zodra je FlightGear voor de eerste start, vanaf de commandline of vanuit een grafische interface, komt de vraag naar voren hoe je bijv. kunt zien welke vliegvelden beschikbaar zijn. De FlightGear launcher geeft wel aan welke vliegvelden beschikbaar zijn, maar geeft geen details over zaken als VOR's en andere frequenties. Zie hiervoor: aeronautical charts (vliegtuigkaarten).
 
In FlightGear kun je kiezen voor ''Uitrusting'' > ''Kaart'' om nadere informatie te krijgen over vliegvelden en andere gegevens. Voor meer inzicht in het navigeren, zie Understanding navigation (http://wiki.flightgear.org/Understanding_navigation). 
 
=== Vliegen op de automatische piloot ===
Bij het gebruik van sommige vliegtuigen wordt ervan uitgegaan dat je de standaard automatische piloot gebruikt, die wordt meegeleverd met FlightGear en die wordt gestart vanuit het menu d.m.v. het tablad Automatische piloot; dit is de generieke versie. Daarnaast zijn er vliegtuigen die hun eigen versie meeleveren. Deze is meestal afgeleid van het origineel.
 
In het geval een vliegtuig een eigen versie van de automatische piloot meelevert, kan het zijn dat de automatische piloot niet beschikbaar is via het menu van FlightGear. In dat geval kun je gewoon de knoppen indrukken op het virtuele dashbord van het betreffende vliegtuig. Dit is bijv. het geval met de C172P.
 
De Cessna 172 is voorzien van een Bendix/King KAP140 automatische piloot in de virtuele cockpit. De automatische piloot kan in dit geval niet worden benaderd via het menu (tabblad Automatische piloot). Je zult hier de automatische piloot moeten bedienen via de knoppen op het paneel.
 
== De FlightGear gemeenschap ==
=== Hulp krijgen ===
Deze pagina is bedoeld om de nieuwe gebruiker van een aantal essentiele zaken te voorzien t.a.v. het eerste gebruik van FlightGear. Naast de wikipagina's zijn er nog andere mogelijkheden om informatie te kunnen krijgen.
Frequently Asked Questions (http://wiki.flightgear.org/Frequently_asked_questions); de veel gestelde vragen
De FlightGear manual (Handleiding) is een aanrader voor beginners
FlightGear Forum (https://forum.flightgear.org/) en de verschillende sub-pagina's
FlightGear IRC-channel (http://wiki.flightgear.org/FlightGear_IRC_channel); het FlightGear IRC Netwerk is de snelste manier om antwoord op vragen te krijgen
FlightGear mailing (http://wiki.flightgear.org/Mailing_lists); geeft de grootste kans om direct in contact te komen met de ontwikkelaars.
Documenten die worden meegeleverd met het programma FlightGear.
 
=== FlightGear aan jouw wensen aanpassen zonder het te compileren ===
De website http://www.flightgear.org/download/ levert klant en klare pakketten die zo kunnen worden geinstalleerd onder Windows en Mac OSX. De meeste linux-distrubities leveren pakketten vanuit hun eigen repositery.
Hoewel het hier gaat om binaries, zijn de meeste onderdelen van FlightGear geschikt om zelf aan te passen door het gebruik van zgn. XML-files en NASAL scripting. Het staat iedereen vrij en iedereen wordt ook zelfs aangemoedigd om veranderingen door te voeren aan vliegtuigmodellen, landschappen, licht- en schaduweffecten of andere onderdelen. Het mooiste is het wanneer die aanpassingen ook kunnen worden gebruikt door andere FlightGear-gebruikers. Als je dit voor ogen hebt is het goed om een kijkje te nemen op het portaal voor ontwikkelaars (http://wiki.flightgear.org/Portal:Developer).
 
=== Hoe kun jij helpen ===




539

edits

Navigation menu