Nl/veel gestelde vragen: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
no edit summary
No edit summary
No edit summary
Line 178: Line 178:
Op het in-sim [[menu]] selecteer je Beeld > Weergaveopties en vervolgens het vakje "Framesnelheid weergeven".
Op het in-sim [[menu]] selecteer je Beeld > Weergaveopties en vervolgens het vakje "Framesnelheid weergeven".


=== Hoe schakel ik tussen de 2D-instellingen van de cockpit? ===
Er zijn twee manieren. De ene manier is om het paneel te verbergen zonder dat de HUD wordt getoond. Om het paneel te verbergen, gebruik je Shift+P; Om de HUD te laten verdwijnen, gebruik je H. De tweede manier is om de alternatieve HUD te gebruiken met Shift+I (gebruik de knop I om terug te schakelen).
=== Stuck upside down after "crash"? ===
In zijn oneindige wijsheid besloot de FlightGear Grand Master dat vliegtuigen te waardevol waren om te worden vernietigd door beginnende piloten die veel lijken te crashen. Het feit dat niemand de moeite heeft genomen om crashes te modelleren kan er ook iets mee te maken hebben. :-)
Het resultaat hiervan is dat je met een beetje oefening en vindingrijkheid het vliegtuig kunt omdraaien om op zijn kop over de grond te vliegen. Het snelle antwoord is om de sim te resetten, via het menu <tt>File > Reset</tt>. Hierdoor zal jouw vliegtuig terug op de startplaats worden geplaatst.
Voor de koppige mensen onder ons: De truc om te leren terug te rollen naar normaal (niet omgekeerd) door te stijgen tot ongeveer 500 voet en de rolroeren te gebruiken om die 180* te draaien. Dit is allemaal goede luchtvaarttechniek, behalve dat het vliegtuig de kans loopt te worden vernield. Vergeet niet dat de bedieningselementen in omgekeerde richting werken als je op zijn kop vliegt en houd die vliegsnelheid hoog!
=== Waarom zullen de nieuwste versies van sommige vliegtuigen niet werken in mijn (oudere) versie van FlightGear? ===
Vaak houdt de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigen gelijke tred met de ontwikkeling van de nieuwste FlightGear-code. Nieuwe of recent aangepaste vliegtuigen kunnen afhankelijk zijn van bestanden (zoals nieuwe instrumentbestanden) of features, die alleen beschikbaar zijn voor nieuwere versies van FlightGear. Als je nog vastzit aan een oudere versie van FlightGear, kun je proberen een eerdere versie van het vliegtuig te downloaden van de overeenkomstige [[FlightGear_hangars#Official_hangars|official_hangars|official FlightGear aircraft hangar]].
=== Als ik FlightGear start zie ik een fout met de vermelding "SQLite".  Wat moet ik doen? ===
Sinds FlightGear v2.10 (uitgebracht in februari 2013) is de [[navdata cache]] geïntroduceerd om de FlightGear starttijden te verbeteren.  Deze cache is een SQLite database die soms wat kwetsbaar is.  Als de database is beschadigd zal FlightGear weigeren te starten.
Om dit op te lossen hoef je alleen maar het <code>[[$FG_HOME]]/navdata.cache</code> bestand te verwijderen.  De eerste keer dat FlightGear start, na het verwijderen van het bestand, wordt de navdata cache opnieuw opgebouwd.  Omdat dit proces tijdrovend is, zal FlightGear op dat moment meer tijd nodig hebben om te starten.
Sommigen zullen hun toevlucht nemen tot het verwijderen van de volledige <code>$FG_HOME</code> directory of zelfs FlightGear opnieuw installeren. Geen van beide is echter nodig en kan ertoe leiden dat je je eigen voorkeursinstellingen verliest.
Een ander SQLite gerelateerde probleemindicator is de foutmelding
<tt>
  Sqlite error:attempt to write a readonly database (8) while running:
      INSERT OR REPLACE INTO stat_cache (path, stamp) VALUES (?,?)
</tt>
In dit geval is het mogelijk dat een eerder gestarte FlightGear-sessie nog steeds actief is en het bestand navdata.cache vergrendelt. Controleer of er nog een lopend fgfs-proces en sluit het af.
=== Mijn vliegtuig heeft grijze ramen? ===
Het probleem van de grijs/grijze ramen waar je niet doorheen kunt kijken heeft meestal te maken met een verkeerde versie tussen FlightGear en het vliegtuig. Of het kan te wijten zijn aan een window effect dat niet compatibel is met de [[Project Rembrandt|Rembrandt] of [[ALS]] rendering systemen.  De technische oorzaak is dat de renderer en het opgegeven effect voor het venster niet compatibel zijn.  Sommige oplossingen omvatten:
* Als je een stabiele FlightGear release gebruikt, downloadt dan het vliegtuig van de [[FlightGear_hangars#Official_hangars|official_hangars|official FlightGear hangars]] die bij jouw FlightGear versie past.
* Als je een cutting-edge [[FlightGear Build Server|nightly build]] of een [[Building FlightGearversion controlled copy of FlightGear]] gebruikt, of als je een cutting-edge vliegtuig wilt gebruiken, zie [[FGAddon#Obtaining aircraft]].
* Als je een vliegtuig van een van de [[FlightGear_hangars#Unofficial_sites|3th party hangars]] gebruikt, kun je het beste contact opnemen met de oorspronkelijke vliegtuigontwerper of de persoon die verantwoordelijk is voor de 3rd party hangar.
* Als je [[Project Rembrandt|Rembrandt]]] gebruikt, probeer dan dit rendersysteem uit te schakelen.  Vliegtuigen die <code>model-default.eff</code> gebruiken voor de vensters (ten koste van niets doen) in plaats van <code>model-transparant.eff</code>, <code>model-combinatie-transparant.eff</code> of <code>glass.eff</code> (die Rembrandt opdragen om geen uitgestelde rendering voor het glas te gebruiken) zullen grijze vensters hebben bij gebruik van Rembrandt.
=== Mijn scherm wordt volledig rood direct na het starten van FlightGear ===
Het rode scherm is de visualisatie van het "Redout" effect. Als dit direct na het starten van FlightGear optreedt, kan dit worden veroorzaakt door een probleem met het laden van het landschap. FlightGear laadt het landschap tijdens het vliegen en als het landschap niet geladen kan worden, bijvoorbeeld door netwerkproblemen, is er mogelijk geen grond waarboven het vliegtuig zich bevindt. Als gevolg daarvan valt het vliegtuig door de niet bestaande grond en begint het te tuimelen. Dit veroorzaakt op zijn beurt het readout-effect. Voor het verifiëren van het probleem moet je je vlucht beginnen in KSFO, waarvan het landschap al is opgenomen in het basispakket.
== De FAQ (Frequently asked questions/veel gestelde vragen) ==
=== Hoe oud is dit document? ===
Zie <span class="plainlinks">[{{fullurl:{{PAGENAME}}|action=history}} history]</span>.
=== Welke andere belangrijke documentatie zou ik moeten lezen? ===
* [http://mapserver.flightgear.org/getstart.pdf Getting Started Guide]
* [[New to FlightGear]]
* Zie ook de FlightGear/docs-mini/ directory in de brondistributie voor diverse andere nuttige documenten.
== Bijdragen ==
=== Content Protection ===
{{See also|FlightGear Plugins}} DRM
{{Cleanup}}
Af en toe komt de vraag aan de orde of het legaal is om closed source plug-in aan te bieden aan FlightGear (meer exact OSG file reader plug-in). De enige noodzaak om code gesloten te houden is het voorkomen van reverse engineering.<ref>{{cite web
  |url    =  https://sourceforge.net/p/flightgear/mailman/message/27996073/
  |title  =  <nowiki> [Flightgear-devel] Content protection for modders? </nowiki>
  |author =  <nowiki> Paul Guhl </nowiki>
  |date  =  Aug 25th, 2011
  |added  =  Aug 25th, 2011
  |script_version = 0.37
  }}</ref><ref>{{cite web
  |url    =  https://forum.flightgear.org/viewtopic.php?p=217378#p217378
  |title  =  <nowiki> Encrypted aircraft dynamics </nowiki>
  |author =  <nowiki> Soitanen </nowiki>
  |date  =  Aug 28th, 2014
  |added  =  Aug 28th, 2014
  |script_version = 0.37
  }}</ref><ref>{{cite web
  |url    =  https://sourceforge.net/p/flightgear/mailman/message/34559749/
  |title  =  <nowiki> [Flightgear-devel] External FDM to protect propriety data in a GPL
eviirenment </nowiki>
  |author =  <nowiki> Alan Teeder </nowiki>
  |date  =  Oct 21st, 2015
  |added  =  Oct 21st, 2015
  |script_version = 0.37
  }}</ref>




539

edits

Navigation menu