Nl/FlightGear Launch Control: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
no edit summary
No edit summary
No edit summary
Line 29: Line 29:
* '''Defaults / Standaard''' : in geval van nood alle opties wissen en de oorspronkelijke, bij de installatie ingestelde, route herstellen.
* '''Defaults / Standaard''' : in geval van nood alle opties wissen en de oorspronkelijke, bij de installatie ingestelde, route herstellen.
* '''Load / Laden''' : Laad een reeks opties die eerder zijn opgeslagen.
* '''Load / Laden''' : Laad een reeks opties die eerder zijn opgeslagen.
* '''Save as... /Opslaan als ''' : Sla de huidige opties op in een bestand.
* '''Save as... /Opslaan als ''' : sla de huidige opties op in een bestand.
* '''Prev / Voorafgaand''' : Ga naar de vorige pagina van de wizard
* '''Prev / Voorafgaand''' : ga naar de vorige pagina van de wizard
* '''Next / Volgend''' : Ga naar de volgende pagina van de wizard. Deze knop wordt vervangen door de ''Start'' knop op de laatste pagina, om FlightGear te starten.
* '''Next / Volgend''' : ga naar de volgende pagina van de wizard. Deze knop wordt vervangen door de '''Start''' knop op de laatste pagina, om FlightGear te starten.
* '''Quit / Afsluiten''' : beëindig de wizard (en terrasync als dat werd opgestart door fgrun)
* '''Quit / Afsluiten''' : beëindig de wizard (en terrasync als dat werd opgestart door fgrun)


Line 37: Line 37:
[[File:fgrun-page1.jpg|thumb]]
[[File:fgrun-page1.jpg|thumb]]
Op de eerste pagina worden de door FGRun benodigde paden opgeroepen of kunnen nader worden ingesteld. Als FGRun is geïnstalleerd d.m.v. een binair pakket, zowel onder Windows als onder Linux, worden deze paden normaal gesproken geïnitialiseerd door de installatieprocedure.
Op de eerste pagina worden de door FGRun benodigde paden opgeroepen of kunnen nader worden ingesteld. Als FGRun is geïnstalleerd d.m.v. een binair pakket, zowel onder Windows als onder Linux, worden deze paden normaal gesproken geïnitialiseerd door de installatieprocedure.
* '''Executable / Uitvoerbaar bestand''': het volledige pad naar het FlightGear-programma (fgfs of fgfs. exe onder Windows). Je kunt het direct kiezen via het dialoogvenster Bestandselectie dat verschijnt wanneer de mapknop wordt ingedrukt.
* '''Executable / Uitvoerbaar bestand''': het volledige pad naar het FlightGear-programma (fgfs of fgfs.exe onder Windows). Je kunt het direct kiezen via het dialoogvenster Bestandselectie dat verschijnt wanneer de mapknop wordt ingedrukt.
* '''[[$FG ROOT|FG_ROOT]]''': het volledige pad naar het FlightGear-basispakket (data/ directory). Als dit pad niet goed wordt aangegeven, wordt er geen enkel [[Nl/Luchtvaartuigen|vliegtuig]] getoond en zal FlightGear niet starten.
* '''[[Nl/$FG_ROOT]]''': het volledige pad naar het FlightGear-basispakket (data/ directory). Als dit pad niet goed wordt aangegeven, wordt er geen enkel [[Nl/Luchtvaartuigen|vliegtuig]] getoond en zal FlightGear niet starten.
* '''[[$FG_AIRCRAFT|FG_AIRCRAFT]]''': kan linken naar externe vliegtuigpakketten. Laat dit leeg wanneer al jouw vliegtuigen geïnstalleerd zijn in <tt>[[$FG_ROOT]]/Aircraft</tt>.
* '''[[$FG_AIRCRAFT]]''': kan linken naar externe vliegtuigmappen. Laat dit leeg wanneer al jouw vliegtuigen geïnstalleerd zijn in <tt>[[Nl/$FG_ROOT]]/Aircraft</tt>.
* '''[[FG SCENERY]]''': de paden naar de [[scenery]] mappen. Deze mappen hebben meestal submappen 'Terrein' en optioneel Objecten'. Je kunt een nieuw pad toevoegen met de knop' Toevoegen'. Prioriteiten tussen mappen onderling worden beheerd met de pijlen omhoog en omlaag; de bovenste map heeft de hoogste prioriteit. Als er in de topmap geen scenery beschikbaar is voor een bepaalde regio, zal FlightGear in de volgende map/regel kijken enz.
* '''[[$FG_SCENERY]]''': de paden naar de [[Scenery]] mappen. Deze mappen hebben meestal submappen 'Terrein' en optioneel Objecten'. Je kunt een nieuw pad toevoegen met de knop 'Toevoegen'. Prioriteiten tussen mappen onderling worden beheerd met de pijlen omhoog en omlaag; de bovenste map heeft de hoogste prioriteit. Als er in de topmap geen scenery beschikbaar is voor een bepaalde regio, zal FlightGear in de volgende map/regel kijken enz.
* '''Airports Cache''': Luchthavens Cache: de plek waar het bestand wordt opgeslagen dat de [[:Category:Airports|vliegveld]] gevonden in het landschap opslaat. Je hoeft deze regel niet te veranderen. Je hebt sneller toegang tot dat bestand dan nodig is om scenery mappen te scannen om de luchthavenlijst op te bouwen. Het is mogelijk om dat bestand te verwijderen als er iets mis gaat. Dat dwingt een nieuwe scan af wanneer de derde pagina wordt getoond.
* '''Airports Cache''': Luchthavens Cache: de plek waar het bestand wordt opgeslagen dat de [[:Category:Airports|vliegvelden]], die behoren tot de betreffende regio, opslaat. Je hoeft deze regel niet te veranderen. Je hebt sneller toegang tot dat bestand dan nodig is om scenery mappen te scannen waarmee de luchthavenlijst is opgebouwd. Het is mogelijk om dat bestand te verwijderen als er iets mis gaat. Dat dwingt een nieuwe scan af wanneer de derde pagina wordt getoond.


'''Hint''': Als het fout gaat en FlightGear niet meer kan worden opgestart zul je soms opnieuw willen beginnen met een verse installatie; verwijder of hernoem dan het bestand 'fgrun. prefs' dat je in de hoofddirectory van het cache-bestand van de luchthaven kunt vinden. Je moet het pad daarna opnieuw met de hand invoeren, maar de onzinnige opties die je had kunnen invoeren, worden daarmee verwijderd.
'''Hint''': Als het fout gaat en FlightGear niet meer kan worden opgestart zul je soms opnieuw willen beginnen; verwijder of hernoem in dat geval het bestand 'fgrun.prefs' dat je in de bovenliggende map van het cache-bestand van de luchthavens kunt vinden. Je moet het pad daarna opnieuw met de hand invoeren, maar de foutieve opties die je had kunnen invoeren, worden daarmee verwijderd.
<br style="clear:both"/>
<br style="clear:both"/>


=== Pagina twee - Vliegtuigkeuze ===
=== Pagina twee - Vliegtuigkeuze ===
[[File:fgrun-page2.jpg|thumb]]
[[File:fgrun-page2.jpg|thumb]]
De tweede pagina, dat is meestal de eerste pagina die de gebruikers zien bij het starten van fgrun, is de pagina waarop het vliegtuig kan worden gekozen. Het toont de lijst van vliegtuigen gevonden in <tt>[[$FG ROOT]]/Aircraft</tt> en <tt>FG_AIRCRAFT</tt> mappen, en het model van het geselecteerde vliegtuig.  
De tweede pagina, dat is meestal de eerste pagina die de gebruikers zien bij het starten van fgrun, is de pagina waarop het vliegtuig kan worden gekozen. Het toont de lijst van vliegtuigen, gevonden in <tt>[[$FG ROOT]]/Aircraft</tt> en <tt>FG_AIRCRAFT</tt> mappen, en het model van het geselecteerde vliegtuig.  
<br style="clear:both"/>
<br style="clear:both"/>


=== Pagina drie - Keuze van het Vliegveld ===
=== Pagina drie - Keuze van het Vliegveld ===
[[File:fgrun-page3.jpg|thumb]]
[[File:fgrun-page3.jpg|thumb]]
Hier kun je het gewenste vliegveld kiezen en evt. aangeven waar je wilt starten op dit vliegveld. Het toont alleen de inhoud van het vliegveld Cache bestand, dat de weerspiegeling moet zijn van de inhoud van de scenery mappen. Als er nieuwe scenery is geïnstalleerd maar niet verschijnt, of als er een oud landschap is gewist en de luchthaven nog steeds aanwezig is, klik je op de knop 'Vernieuwen' om de scenery mappen opnieuw in te lezen. De scan gebeurt bij het allereerste gebruik of wanneer de Airport Cache verwijderd was. De lijst van de luchthaven lijkt niet te verschijnen (of nog erger, het verdwijnt) wanneer je op de knop Vernieuwen drukt. Om deze lijst opnieuw op te bouwen voert je de volgende regel op de commandline uit uit zodra de FlightGear-gegevens geïnstalleerd zijn:
Hier kun je het gewenste vliegveld kiezen en evt. een startbaan. Het toont de inhoud van het vliegveld Cache bestand, dat zou moeten overeenkomen van de inhoud van de scenery mappen. Als nieuwe scenery is geïnstalleerd maar niet wordt getoond, of als er oude scenery is gewist terwijl de daarbij behorende luchthaven(s) nog steeds aanwezig is/zijn, klik dan op de knop 'Refresh=Vernieuwen' om de scenery mappen opnieuw in te lezen. De scan gebeurt bij het allereerste gebruik of nadat de Airport Cache verwijderd was.  
 
De lijst van luchthavens verschijnt niet (of nog erger, het verdwijnt) wanneer je op de knop 'Refresh'=Vernieuwen drukt. Om deze lijst opnieuw op te bouwen voer je de volgende regel op de commandline in:


  zcat /usr/share/FlightGear/Airports/metar.dat.gz > \${HOME}/.fltk/flightgear.org/fgrun/airports.txt
  zcat /usr/share/FlightGear/Airports/metar.dat.gz > \${HOME}/.fltk/flightgear.org/fgrun/airports.txt
Line 63: Line 65:


:'''Hint'''
:'''Hint'''
: Gewoonlijk moeten mensen die nieuw zijn bij FlightGear niet verder gaan dan hier en een eenvoudige vlucht maken voordat ze de opties voor de gevorderden uitproberen. Op deze manier zal het gemakkelijker zijn om een probleem te onderkennen als FlightGear per ongeluk niet of gebrekkig zou starten. Vaak komen problemen voort uit onjuiste opties. Maak eerst maar ene paar eenvoudige vluchten en probeer dan de uitgebreidere opties. Als FG vanaf het begin echt niet wil starten, is het tijd om naar de hardware-instellingen te kijken.
: Gewoonlijk moeten mensen die nieuw zijn bij FlightGear niet verder gaan dan hier en eerst maar eens een paar eenvoudige vluchten maken voordat ze de opties voor de gevorderden uitproberen. Op deze manier zal het gemakkelijker zijn om een probleem te onderkennen als FlightGear per ongeluk niet of gebrekkig zou starten. Vaak komen problemen voort uit onjuiste opties. Als FG vanaf het begin echt niet wil starten, is het tijd om naar de hardware-instellingen te kijken.


De commandline is nuttig voor mensen die een probleem willen diagnosticeren.
De commandline is nuttig voor mensen die een specifiek probleem willen oplossen.


De knop 'Run' (of Start) start FlightGear met de opties die in het commandoregelvenster worden weergegeven.  
De knop 'Run' (of Start) start FlightGear met de opties die in het commandoregelvenster worden weergegeven.  
<br style="clear:both"/>
<br style="clear:both"/>


== opties voor gevorderden ==
== Advanced Options / opties voor gevorderden ==
Het dialoogvenster Geavanceerde opties kan worden geopend door op de laatste (vierde) pagina van de launcher op de knop' Geavanceerd' te klikken.
Het dialoogvenster advanced options kan worden geopend door op de laatste (vierde) pagina van de launcher op de knop 'advanced options' te klikken.


=== Algemeen ===
=== General / Algemeen ===
[[File:fgrun-wiki-a01.jpg|thumb|General]]
[[File:fgrun-wiki-a01.jpg|thumb|General]]
* '''FG_SCENERY / landschap:''' Op welke plaats op de computer is jouw [[scenery]] opgeslagen?
* '''FG_SCENERY / landschap:''' Op welke plaats op de computer is jouw [[scenery]] opgeslagen?
* '''Control:''' Wat voor soort controller gebruik je?
* '''Control:''' Wat voor soort controller (muis, joystick) gebruik je?
* '''Airport:''' Vanaf welk vliegveld wil je vertrekken?
* '''Airport:''' Vanaf welk vliegveld wil je vertrekken?
* '''Runway:''' Welke startbaan wil je gebruiken (zie hierboven).
* '''Runway:''' Welke startbaan wil je gebruiken (zie hierboven).
* '''Aircraft:''' Wat voor soort luchtvaartuig/[[aircraft]].
* '''Aircraft:''' Wat voor soort [[Nl/Luchtvaartuigen]].
* '''Language:''' Op welke taal moet FlightGear worden ingesteld?
* '''Language:''' Op welke taal moet FlightGear worden ingesteld?
<br style="clear:both"/>
<br style="clear:both"/>


=== Eigenschappen ===
=== Features / Eigenschappen ===
[[File:fgrun-wiki-a02.jpg|thumb|Features]]
[[File:fgrun-wiki-a02.jpg|thumb|Features]]
* '''Game Mode:''' De spelmodus met volledig scherm.
* '''Game Mode:''' De spelmodus met volledig scherm.
539

edits

Navigation menu