Difference between revisions of "Nl/veel gestelde vragen"

From FlightGear wiki
Jump to navigation Jump to search
m (Removal of the self translation link.)
m (Removal of the author signature, as multiple people have edited this page.)
Line 1: Line 1:
{{BeingTranslated}}[[User:Bruno.ponsart|Bruno.ponsart]] ([[User talk:Bruno.ponsart|talk]]) 10:35, 18 July 2017 (EDT)
+
{{BeingTranslated}}
 +
 
 
== Distributie ==
 
== Distributie ==
 
=== Hoe of waar kan ik Flightgear krijgen? ===
 
=== Hoe of waar kan ik Flightgear krijgen? ===

Revision as of 13:52, 4 January 2019

This article is currently being translated.

Distributie

Hoe of waar kan ik Flightgear krijgen?

De officiële downloadpagina is [[1]]. Voorgekompileerde binaries zijn beschikbaar voor Windows en Linux-gebruikers zullen merken dat de meeste distributies over een versie van FlightGear beschikken (de pakketnaam kan fgfs of flightgear zijn.)

Hoe installeer ik Flightgear op Linux?

Veel distributies omvatten FlightGear in hun repositories. Als je geen verpakte versie kunt vinden, kunt je overwegen de broncode te downloaden downloaden en compileren van bronnen.

Waar kan ik de laatste nieuwe broncode voor ontwikkeling vinden?

De laatste ontwikkelcode is voor iedereen beschikbaar via onze Git-repository

Waar kan ik scenery verkrijgen en wat is er beschikbaar?

Het basispakket van Flightgear heeft alleen de scenery rond San Francisco Bay, maar je kunt toch over de hele wereld vliegen. Terrasync is op dit moment de beste optie, het download de benodigde scenery tijdens het vliegen. Voor meer informatie kijk je op de pagina van Terrasync.

De nieuwste versie van de scenery kan echter problematisch zijn als je een low-end computer hebt of een computer met weinig geheugen. Overweeg dan handmatig installeren van de wat oudere scenery via de grafische interface, die beschikbaar is op de download pagina van de scenery.

Waar kan ik andere vliegtuigen vinden?

De laatste versie van de beschikbare vliegtuigen installeer je door een simpele druk in het tabblad vaircraft van de ingebouwde FlightGear Laucher. (zie hiervoor FlightGear Qt launcher Officiële Flightgear vliegtuigen kun je vinden in Download Central. Voor vliegtuigen die in ontwikkeling zijn moet je even kijken naar official FGAddon aircraft repository en andere vliegtuigen kun je vinden in de 3rd party Flightgear hangars.

Waarom zijn de vliegtuigen op Flightgear.org verouderd?

De officiële aircraft download worden pas bijgewerkt op het moment van een nieuwe versie van Flightgear. Dit gebeurt omdat vliegtuigen die momenteel in ontwikkeling zijn, meestal gebaseerd zijn op ontwikkelversies van Flightgear fdie nog niet formeel zijn uitgebracht. Deze laatste versies hebben veel functies die niet ondersteund worden door de (oudere) stabiele versie. Zouden we vliegtuigen vaker bijwerken dan zouden de meeste vliegtuigen niet werken op de stabiele versie van FlightGear.

Hoe actueel is de data in Flightgear vergeleken met de echte wereld?

We gebruiken dezelfde navaid en luchthaven dataset die X-Plane gebruikt. De huidige dataset is te vinden in de $FG ROOT/Navaids/ en $FG ROOT/Airports/ directories. De data is te vinden in X-Plane airport&navigation data.

Waarom vraagt u hier geen geld voor?

FlightGear kan gratis worden gedownload van veel locaties, waaronder de FlightGear website, maar kan ook op een cd worden gekocht. Hoewel we deze service aanbieden (zie de website), moedigen wij andere groepen aan om deze voor hun gebruikers beschikbaar te stellen, vooral een besturingssysteemdistributie maakt de installatie sneller en makkelijker voor nieuwe gebruikers.

Af en toe zie je FlightGear op veilingsites of op commerciële websites, soms onder een andere naam. Dit kan legitiem worden gedaan zolang de voorwaarden van de licentie worden gehandhaafd en de kosten kunnen de moeite waard zijn als langs die weg waarde wordt toegevoegd, zoals extra scenery, vliegtuigen of after-sales ondersteuning, inbegrepen zijn. Helaas lijkt het in de meeste gevallen te gaan om iemand die geld probeert te verdienen met het verkopen van iets dat gratis is en daarbij geen echte toegevoegde waarde biedt.

Hoe kan ik met Flightgear beginnen?

Er is geen betere plaats dan de pagina Nieuw bij FlightGear

Compileren

Hoe stel ik FlightGear samen vanuit de broncode?

Zie hiervoor Building FlightGear. Er zijn uiteenzettigen over het compileren in Windows, Linux en er zijn zelfs scripts om het geheel automatisch te downloaden en te compileren.

Waarom lukt het niet om FlightGear te compileren?

Nou, dat hangt ervan af. Zorg er eerst voor dat je de juiste versies van FlightGear gebruikt, SimGear, plib, zlib. Als een van de pakketten niet meer synchroon loopt met de andere pakketten, kan de compilatie mislukken. Zie ook Building FlightGear. De flightgear download pagina zou je duidelijk moeten maken welke versies je nodig hebt als je de laatste stabiele versie probeert te compileren. Als je een snapshot vanuit de ontwikkelomgeving gebruikt, zorg er dan voor dat alle drie pakketten up-to-date zijn.

Zorg er ook voor dat je over enige vorm van van OpenGL met glut-ondersteuning met de juiste header-bestanden beschikt. Linux gebruikers met nVidia grafische kaarten moeten ervoor zorgen dat zij de laatste drivers van nVidia hebben. Andere Linux gebruikers moeten ervoor zorgen dat zij over Mesa3D (http://mesa3d.org/) beschikken en dat de X server correct geïnstalleerd is.

Als je problemen blijven bestaan, stel dan vragen in de FlightGear Forums, op de IRC of abonneer je op onze FlightGear-Users mailinglijst en laat ons weten welk probleem je hebt.

Wat is SimGear en waarom heb ik het nodig?

SimGear is een bibliotheek met ondersteunende code. SimGear is alleen nodig als je van plan bent om FlightGear zelf te compileren - het is niet nodig om voorgecompileerde binaries te draaien. Voor meer informatie zie http://www.simgear.org/. Opmerking: Bij het zelf compileren van FlightGear is het erg belangrijk om de bijpassende versie van SimGear te hebben.

Configureren en uitvoeren

Hoe start ik FlightGear?

De eenvoudigste manier is het gebruik van FlightGear Launch Control. Anders kun je het starten vanaf de opdrachtregel, met de juiste Command line opties.

Hoe installeer ik een nieuw landschap?

Als je Terrasync echt niet wilt/kan gebruiken, moeten de landschapsarchiefbestanden (bijvoorbeeld w100n30.tar.gz) uitgepakt worden in de map Scenery/Terrain in jouw $FG_ROOT. Zie verder bij Howto: Installeer landschap.

Hoe stel ik mijn joystick(s) in?

FlightGear ondersteunt gelukkig veel joysticks/yokes direct na het aansluiten. Als je echter tegen problemen oploopt, kijk dan bij Input device.

Wat is fgfsrc? Welk formaat moet mijn persoonlijke .fgfsrc-bestand hebben?

.fgfsrc is een bestand dat een lijst van Command line options met één optie per regel kan bevatten. Het bestand is geen XML-bestand. Merk op dat ook computers met Windows dit bestand hebben.

Hoe kan ik de opties, hulp etc. zien?

Waarschijnlijk kun je het hoofdmenu niet zien. Druk op Template:Toets om het te kunnen zien.

Vliegen

Waarom start(en) mijn motor(en) niet?

Vliegtuigen kunnen verschillen in hun startprocedure. Sommige hebben een menuoptie voor automatisch starten of instructies in het vliegtuighulpmenu (Druk op "?") en/of op the aircraft's wiki. Overweeg het lezen van de FlightGear Manual, of kijk bij quick small guide.

Waar is de bewegende kaart?

In het spel kun je naar het menu "Apparatuur > map" gaan, maar je zult dan geen luchtvaartkaart zien. Een populaire bewegende kaart is beschikbaar onder een apart project genaamd Atlas. Ook MPmap is een online kaart voor multiplayer.

Als je een alternatief voor Atlas wilt met bijgewerkte graphics en kaarten die worden geleverd door het OpenStreetMap project, bekijk dan Flightgear Mapping fgmapping of JMapView.

Waar kan ik meer te weten komen over instrumentvliegen en navigatie?

Er is een aardig artikel, Understanding navigation en veel wordt goed uitgelegd in het FlightGear Manual. Andere bronnen zijn:

Wat is het verschil tussen Aileron en Rudder?

In het zojuist genoemde boek staat enige informatie over de aileron versus rudder ....

Is er ondersteuning voor het vliegen met meerdere spelers?

Ja, zeker weten dat we het hebben! Zie Howto: Multiplayer. Zowel de Windows- als de *nix-versies van FlightGear zijn in staat om met meerdere spelers te vliegen op FlightGear-servers. Ook spraakcommunicatie wordt ondersteund, met FGCom.

Een kaart waarop de vliegtuigen van de spelers online in real time te zien zijn, is beschikbaar als MPmap.

Waar zijn de beste plaatsen om te vliegen in FlightGear?

FlightGear omvat de hele wereld, maar dankzij de FlightGear-gemeenschap zijn bepaalde luchthavens en gebieden gedetailleerder dan andere. Om een algemeen beeld te geven:

  • Er is veel kwalitatief hoogstaande scenery in de omgeving van Parijs, Frankrijk.
  • EHAM Amsterdam Schiphol, EGKK London Gatwick en LFPG Paris Charles de Gaulle zijn enkele van de best gemodelleerde luchthavens.
  • LOWI Innsbruck is zowel qua landschap als qua luchthaven sterk ontwikkeld.
  • TNCM St. Maarten is een populaire bestemming en de omliggende eilanden (Anguilla, St. Eustatius, Saba, St. Barthélemy, St. Kitts en Nevis) zijn allemaal goed gemodelleerd.

Zie verder Suggested Flights, Suggested Airports en Suggested custom scenery.

Waar kan ik luchthaveninformatie en luchtvaartkaarten online vinden?

Zie Luchtvaartkaarten krijgen.

Is er steun voor militaire scenario's zoals luchtgevechten of het bombarderen van doelen?

Ja. Bekijk de Bombable add on en Bombable's forum thread. Er zijn ook scenario's voor bombardementen van derden voor de A-10 en andere vliegtuigen met bewapening, zoals de Noord-Amerikaanse OV-10A Bronco, General Dynamics F-16 en F-117 Nighthawk.

Vliegvraagstukken

Waarom keren mijn instrumenten terug naar een bepaalde positie?

Er zijn verschillende mogelijkheden die daartoe kunnen leiden:

  • Als de automatische piloot van het vliegtuig is ingeschakeld, neemt deze (een deel van) de besturing over. Schakel de automatische piloot uit om de controle terug te krijgen.
  • Sommige laptops hebben een zwaartekrachtsensor aan boord die als joystick kan worden gedetecteerd. Zie hoe u dat kunt oplossen bij Probleemoplossing invoerapparaten.

Waarom verdwijnt mijn cockpit als ik om me heen kijk?

Waarschijnlijk gebruik je een 2D-paneel versie van een vliegtuig. Zorg ervoor dat je de versie met een 3D cockpit kiest. De meeste vliegtuigen hebben dat nu!

Ik zie veel andere vliegtuigen rondvliegen

FlightGear heeft een zogenaamd AI-traffic systeem. Dit systeem genereert andere, computergestuurde vliegtuigen op basis van echte vliegplannen om de FlightGear wereld er levendiger uit te laten zien. Om het uit te schakelen, schakel je de juiste optie uit in FGrun.

Als je daarentegen geen ander vliegtuig ziet dan het jouwe, overweeg dan contributing to add traffic aan jouw favoriete locatie toe te voegen!

Ik kan dit vliegtuig niet recht laten vliegen, het blijft naar links draaien!

Ja, FlightGear is een echte vluchtsimulator en simuleert ook dat. Precies zo gedragen echte propellervliegtuigen zich. Zie Understanding Propeller Torque and P-Factor.

Bijdragen

Voor iedereen die een bijdrage wil leveren, hebben we het Developer Portal en een Vrijwilliger pagina met uitleg over alle leuke dingen die je kunt doen.

In welke taal is FlightGear geschreven?

Meestal C++ met enige ondersteunende C-code die voornamelijk in SimGear zit. Voor meer informatie over de gebruikte talen:

Als je echt geïnteresseerd bent in ontwikkeling van het primaire systeem, moet je echt eens kijken naar Howto:Start core development.

Hoe ontwerp ik een vluchtdynamisch model voor een nieuw vliegtuig?

FlightGear ondersteunt verschillende flight dynamics models (FDM's), maar slechts twee daarvan worden regelmatig gebruikt:

  • JSBSim: zie http://jsbsim.sf.net/.
  • YASim: als je een eenvoudiger FDM wilt om mee te werken, probeer dan eens YASim. Voor een gids over het maken van vliegtuigen gebaseerd op YASim , raadpleeg het FlightGear basispakket voor $FG_ROOT/Docs/README.yasim.

Zie het Aircraft development portal.

Hoe ontwerp of wijzig ik een 2D paneel?

Zie het $FG_ROOT/Docs/README.xmlpanel bestand op jouw computer.

Hoe plaats ik objecten, zoals gebouwen, in FlightGear?

De meest recente oplossing is het gebruik van de UFO. Zie Howto:Place 3D objects with the UFO. De UFO geeft je de mogelijkheid om een van de beschikbare objecten te kiezen en deze met enige precisie in de FG-wereld te plaatsen en vervolgens die gegevens te exporteren om te uploaden naar de officiële omgeving, of voor persoonlijk gebruik. Voor meer informatie, zie de Scenery development portal.

Waar kan ik 3D programmeren leren en hoe raak ik erbij betrokken?