Difference between revisions of "Ca/FlightGear"

From FlightGear wiki
Jump to navigation Jump to search
Line 38: Line 38:
 
El motor de simulació al FlightGear s'anomena [[SimGear]]. S'utilitza també com a aplicació d'usuari final en entorns acadèmics i de recerca, pel desenvolupament i concepció d'idees en la simulació del vol.
 
El motor de simulació al FlightGear s'anomena [[SimGear]]. S'utilitza també com a aplicació d'usuari final en entorns acadèmics i de recerca, pel desenvolupament i concepció d'idees en la simulació del vol.
  
La personalització del FlightGear s'il·lustra amb una gran varietat de models de vehicles aeris disponibles, des de [[:Category:Gliders|planador]]s a [[helicòpter]]s, o des d'[[:Category:Airliners|avions comercials]] a [[Military aircraft||jets militars]]. Aquests vehicles han sigut creats per diferents voluntaris a pesar que es basen en models reals comercials.
+
La personalització del FlightGear s'il·lustra amb una gran varietat de models de vehicles aeris disponibles, des de [[:Category:Gliders|planador]]s a [[helicòpter]]s, o des d'[[:Category:Airliners|avions comercials]] a [[Military aircraft|jets militars]]. Aquests vehicles han sigut creats per diferents voluntaris a pesar que es basen en models reals comercials.
  
 
Actualment, s'utilitza un motor de terreny, el TerraGear. En els efectes exteriors s'inclouen núvols en 3D, efectes de llum i el pas de les diferents situacions naturals tant de dia com de nit.
 
Actualment, s'utilitza un motor de terreny, el TerraGear. En els efectes exteriors s'inclouen núvols en 3D, efectes de llum i el pas de les diferents situacions naturals tant de dia com de nit.

Revision as of 03:49, 14 January 2018

S'està traduint aquest article.
FlightGear Flight Simulator
FlightGear Flight Simulator logo
Cabina del Boeing 777-200ER
Cabina del Boeing 777-200ER
Developed by Desenvolupadors i contribuïdors de FlightGear
Initial release 17 jul 1997
Latest release 2020.3.6 (24 January 2021)
Written in C i C++
OS Windows, Mac OS X, Linux, i FreeBSD[1]
Platform Multiplataforma
Development status Actiu (1996-actualitat)
Type Simulador de vol
License GNU General Public License
Website
NASA OV-10 al FlightGear 1.0

FlightGear Flight Simulator (sovint dit més curt FlightGear o FGFS) és un simulador de vols sofisticat, gratuït i totalment obert, creat per voluntaris. FlightGear és llançat sota els termes de la GNU General Public License. FlightGear està escrit principalment en els llenguatges de programació C i C++.

Des que es va iniciar el projecte el 1996, s'ha publicat cada any versions cada vegada més detallades i realistes de FlightGear.

L'última versió pública està disponible com a descàrrega gratuïta a flightgear.org/download/, amb paquets fàcils d'instal·lar per a diversos sistemes operatius, inclosos Microsoft Windows, Mac OS X i Linux.

Hisòria

1rightarrow.png See FlightGear History for the main article about this subject.

El desenvolupament de FlightGear va començar amb una proposta en línia el 1996, utilitzant codi personalitzat de gràfics en 3D. El desenvolupament d'una versió basada en OpenGL va ser encapçalat per Curtis Olson iniciant-se el 1997. Moltes persones han contribuït al projecte des dels seus inicis.

FlightGear va incorporar altres recursos de codi obert, inclòs el model de vol LaRCsim de la NASA, i dades d'elevació disponibles lliurement. Els primers binaris funcionals, utilitzant el codi gràfic OpenGL per a 3D, van sortir a la llum el 1997. El desenvolupament entusiasta de les versions més recents durant diversos anys va resultar en versions progressivament més estables i avançades. L'any 2001, l'equip publicava regularment noves versions beta i, per a l'any 2005, la maduresa del programari va conduir a revisions més esteses i una major popularitat. El 2007 va marcar una transició formal del desenvolupament beta amb l'alliberament de la versió 1.0.0, deu anys després del primer llançament de FlightGear el 1997.

Panell de cabina en 3D d'un A-10 en la versió 1.0.0 el 2008

El 2008, la versió 1.9.0 de FlightGear va incloure un canvi important de PLIB a OSG, que va provocar la pèrdua temporal d'algunes característiques com núvols 3D i ombres, mentre que s'afegien noves funcions, com les partícules, es va assolir un millor grau de realisme a la simulació.

Programari

El motor de simulació al FlightGear s'anomena SimGear. S'utilitza també com a aplicació d'usuari final en entorns acadèmics i de recerca, pel desenvolupament i concepció d'idees en la simulació del vol.

La personalització del FlightGear s'il·lustra amb una gran varietat de models de vehicles aeris disponibles, des de planadors a helicòpters, o des d'avions comercials a jets militars. Aquests vehicles han sigut creats per diferents voluntaris a pesar que es basen en models reals comercials.

Actualment, s'utilitza un motor de terreny, el TerraGear. En els efectes exteriors s'inclouen núvols en 3D, efectes de llum i el pas de les diferents situacions naturals tant de dia com de nit.

Flight Dynamics Models

Els Models de Vol Dinàmics (o en anglès Flight Dynamics Models (FDM)) són els mètodes de com un vehicle aeri és simulat en el programari. FlightGear utilitza una gran varietat de projectes de model de vol importats o escrits internament. Tota aeronau ha de ser programada per utilitzar un d'aquests models. Actualment FlightGear és l'únic simulador de vol gràfic que utilitza tots els FDM. Els vehicles de FlightGear utilitzen un dels tres models de dades principals JSBSim, YAsim o UIUC, a partir de la versió 0.9.10. Els models UIUC i YASim van ser desenvolupats específicament pel FlightGear. Les primeres versions de FlightGear utilitzaven un model FDM basat en LaRCsim de la NASA, que va ser reemplaçat després amb FDM més flexibles. FDM especialitzats, com més models més lleugers que els mateixos vehicles aeris poden ser programats lliurement, o es poden utilitzar codis FDM externs.

  • JSBSim - el model de vol dinàmic per defecte des del 2000. Creat per Jon Berndt.
  • YASim - un FDM usant mètodes de càlcul diferents. Es va introduir en la versió 0.7.9 al 2002. Creat per Andy Ross. Actualment és l'únic model FDM de FlightGear que proveeix de simulació a aeronaus d'ales giratòries (o rotorcraft), creat per Maik Justus.
  • UIUC - un altre FDM, creat per la UIUC Applied Aerodynamics Group de la Universitat d'Illinois a Urbana-Champaign, també utilitza el LaRCsim.[2]
  • FlightGear també es pot configurar per renderitzar utilitzant entrades d'una font externa de FDM, com ara MATLAB.
  • S'han escrit altres tipus FDM personalitzats per a un tipus d'avió específic, com els vehicles més lleugers que els avions.

Dependències

A diferència dels títols de programari privatiu, el principal punt a favor és simplement el llançament del codi font. Per fer-ho utilitzable, ha de ser compilat en plataformes específiques. Les llibreries de programari per crear FlightGear han canviat al pas del temps. La principal ha sigut SimGear, que és el motor de simulació de base pel FlightGear. TerraGear no és una dependència, sinó simplement un nom per a les dades de terreny per defecte del programa de FlightGear. L'OpenAL s'utilitza per al programari del so/àudio, incloent-hi suport per SDL (des de la versió 0.9.5).[3] El PLIB s'utilitza en les rutines de suport de maquinari, anteriorment utilitzada per al suport de so que posteriorment ho fes a través de OpenAL. L'OpenGL s'utilitza per les rutines de gràfics 3D integrats, però l'acceleració de maquinari (anomenat DirectX) no és suportat. L'OpenSceneGraph també està integrat en FlightGear. Finalment, el Simple DirectMedia Layer és una biblioteca de programari que s'utilitza també. Algunes de les dependències varien depenent de la plataforma on el codi sigui compilat. Els usuaris de FlightGear poden compilar el codi ells mateixos o trobar un tercer per l'alliberament dels binaris, si no es troben entre els disponibles en el projecte.

Maquinari

Hardware needed for FlightGear is narrowed to machines that support OpenGL and 3D hardware acceleration, with NVIDIA hardware having better support. Early versions had support for 3dfx cards, though this dropped as hardware requirements increased.

Add-ons i personalització

There are programs that are either integrated into FlightGear (dependencies) or perform a function with it. Some of these are included in the release of FlightGear for a specific platform but made by the project, while others are independently distributed but are hosted by the FlightGear project.

One major additional software is the actual interface for launching an executable of FlightGear. For most of its early life FlightGear was only run through command line interfaces. However, FlightGear Launch Control has been included since 0.9.3 in 2003. KFreeFlight is a launcher/front-end for KDE. FGTools is an alternative windows launcher front-end. FGKicker is a GTK+ based front-end.

Other significant programs include editors and projects for terrain data. Atlas is a chart/map support for FlightGear; Kelpie Flight Planner is a Java based flight planner for FlightGear. Finally, WorldEditor is an editor for airport runways and taxiways.

Aeronaus

1rightarrow.png See Table of models for the main article about this subject.

FlightGear started out with an aircraft included in NASA's LaRCsim, a Navion, which was replaced by a Cessna 172 by 2000. UIUC as well as JSBsim development brought several more aircraft with them, as did the development of YASim which have since become the main FDM used in FG. Over 400 aircraft in more than 900 unique liveries, are available for version 2.12, although only a few are included in the base package.

Boeing 733 docked in the EHAM scenery

Escenari

1rightarrow.png See Scenery for the main article about this subject.

FlightGears world scenery project contains elevation and landclass data of the enitre world. Objects -like terminals, windmills and bridges- are collected in the Scenery Database.

Xarxa i multipantalla

Several networking options allow FlightGear to communicate with other instances of FlightGear. A multiplayer protocol is available for using FlightGear on a local network in a multi aircraft environment. This could be used for formation flight or control tower simulation. Multiplayer was soon expanded to allow playing over the internet. Other features include a Google maps based moving up that allows users to observe where other players are.

Several instances of FlightGear can be synchronized to allow for a multi-monitor environment. If all instances are running at the same frame rate consistently, it is possible to get good and tight synchronization between displays.

Codi contra binaris

Unlike most commercial software, the project release dates only apply to a release of code, not an executable program. To create a runnable program the code must be compiled, which requires several specific libraries, including some general ones and, in some cases some platform specific ones. However, since this too difficult for most mainstream users, other contributors will work to make binaries available for a specific platform and operating system. These packages vary in their stability, performance, dependencies, and how up to date they are with the code base. For example, some older binaries work on Mac OS 9 but newer releases require specific Mac OS X versions.

For example, by late 2012 the latest code release was 2.10 (pre-release) and 2.8.0 (final). Binaries are generally available for the last final code release on all major platforms. Click here to proceed to the flightgear binaries download page

Binaries for other platforms such as IRIX are no longer supported, although pre-1.0 releases may work and can be found in the git source code repositories.

Aplicacions i usos

1rightarrow.png See Professional and educational FlightGear users for the main article about this subject.

FlightGear has been used and is being used in a wide range of projects in academia, industry (including NASA) and home-built cockpits.

Anàlisis

1rightarrow.png See FlightGear Reviews for the main article about this subject.

Enllaços externs

1rightarrow.png See Links for the main article about this subject.

References
  1. http://www.flightgear.org/download/main-program/. Retrieved February 15, 2015.
  2. {{cite web}}: missing parameters url and/or title. Retrieved 2007-06-26.
  3. FlightGear v0.95 Released. Retrieved 2007-06-24.