Difference between revisions of "Nl/Scenery installeren"

From FlightGear wiki
Jump to: navigation, search
(Het installeren van wereld- en aangepaste scenery)
 
(29 intermediate revisions by 6 users not shown)
Line 1: Line 1:
{{BeingTranslated}}[[User:RST|RST]] 09:50, 19 May 2012 (EDT)
 
  
 
{{installing}}
 
{{installing}}
Bij FlightGear wordt standaard een beperkte set [[scenery]] meegeleverd. Naast de Bay Area rond San Francisco (waaronder het standaard vliegveld [[KSFO]]), kan je als gebruiker aanvullende scenery installeren. Wanneer je begint op een vliegveld en niets anders ziet dan water, is de scenery voor die omgeving waarschijnlijk niet (correct) geïnstalleerd.
 
  
== Scenery verkrijgen ==
+
[[Image:High_textures_transitions3.png|thumb|High detail France scenery]]
De officiële [[World Scenery]] landschappen kunnen worden gedownload via de [http://www.flightgear.org/Downloads/scenery FlightGear website]. Daarnaast is er specifieke scenery beschikbaar voor bepaalde gebieden. Deze wordt los gedistribueerd in verband met hun licentie of omdat het detailniveau niet geschikt is voor low-end computers. Zie [[Suggested Airports/Scenery]] voor een lijst van deze specifieke scenery.
+
[[Image:High_textures_transitions4_1.png|thumb|High detail France scenery]]
 +
[[Image:High_textures_transitions6_2.png|thumb|High detail France scenery]]
  
Wie scenery van de hele wereld wil downloaden, kan de 4DVD set verkrijgen via [http://www.torrentbox.com/download/59050/FlightGear_4_DVD_Disk-set.torrent BitTorrent]. Daarnaast kan de scenery via de [http://www.flightgear.org/dvd/ FlightGear website] als 3 DVD set worden gekocht.
+
Bij FlightGear wordt standaard een beperkte set [[scenery]]/landschap meegeleverd.  
  
=== TerraSync ===
+
Naast de Bay Area rond San Francisco (waaronder het standaard vliegveld [[KSFO]]), kan je als gebruiker aanvullende scenery (landschap) installeren. Wanneer je begint op een vliegveld en niets anders ziet dan water, is de scenery voor die omgeving waarschijnlijk niet (correct) geïnstalleerd.
[[TerraSync]] is een handig programma dat automatisch FlightGear scenery download en installeert terwijl de simulator wordt gebruikt.
+
  
=== TerraMaster ===
+
{{TOC limit|3}}
[[TerraMaster]] is een scenery manager bovenop TerraSync die het eenvoudiger maakt om gedownloade TerraSync scenery te beheren. Het is een crossplatform grafische applicatie geschreven in Java.
+
  
=== Via mirrors downloaden ===
+
== Soorten Scenery/landschap ==
Een lijst met downloadlocaties is [http://www.flightgear.org/mirrors.html#ftp hier] te vinden.
+
Er zijn in principe drie soorten landschappen (in volgorde van gedetailleerdheid):
 +
; Wereld scenery
 +
: Redelijk niveau van gedetailleerdheid van wereldomvattende scenery en van oriëntatiepunten/bakens, zoals monumenten en luchthavengebouwen.
 +
; TerraSync scenery
 +
: In principe hetzelfde als de Wereld-scenery. Daarnaast bevat het ook de nieuwste scenery objecten die door andere FlightGear gebruikers aan de [[Scenery Objects Database|scenery objects database]] zijn toegevoegd.
 +
; Aangepaste scenery
 +
: Niet-officiële scenery die zich kan uitstrekken van kleine tot zeer grote gebieden, vaak met een hoog detailniveau.
 +
De standaard scenery bestaat uit twee 1 bij 1 graden tiles (tegels) rond het San Francisco Bay gebied uit de wereld-scenery.
  
Bij de meeste mirrors is de laatste scenery te vinden onder <tt>Scenery-2.0.0/</tt>. Downloaden via mirrors is vaak beter dan downloaden via de FlightGear website, omdat mirrors soms sneller zijn en meer gebruikerscapaciteit hebben. Gebruik de [http://www.flightgear.org/Downloads/scenery grafische interface] om uit te zoeken wat de naam is van het gedeelte dat je wilt downloaden. Let op dat je N (noord) niet verward met S (zuid), of E (oost) met W (west)!
+
{{caution|'''Mix geen soorten scenery''' in '''dezelfde directory'''. Het kan problemen veroorzaken waardoor bijv. het aangepaste landschap wordt overschreven door de TerraSync- of TerraMaster hulpprogramma' s, TerraMaster kan vergrendeld worden, enz.}}
  
De coördinanten van een vliegveld zijn als volgt te vinden:
+
== Scenery verkrijgen ==
 +
=== World scenery ===
 +
[[File:Worldscenery-text.jpg|thumb|World scenery tiles]]
 +
 
 +
De officiële [[World Scenery]] landschappen kunnen worden gedownload via de [http://www.flightgear.org/Downloads/scenery FlightGear website].
 +
 
 +
Wie scenery van de hele wereld wil downloaden, kan de 4DVD set mogelijk verkrijgen via een torrentsite. Daarnaast kan de scenery worden gekocht via de site van FlightGear http://store.flightgear.org
 +
 
 +
==== Downloading via mirrors ====
 +
Een lijst van mirors kun je [http://www.flightgear.org/mirrors.html#ftp hier] vinden.
 +
 
 +
De meest recente versie van de scenery is de versie <tt>Scenery-2.12.0/</tt>. Gebruik de [http://www.flightgear.org/download/scenery/ grafische interface] om de juiste regio te vinden. Let op dat je N (noord) niet verward met S (zuid), of E (oost) met W (west)! Hier zie je  hoe je de coördinaten van een luchthaven kunt vinden:
 +
De coördinaten van een vliegveld zijn als volgt te vinden:
 
# Ga naar de Wikipedia pagina van het betreffende vliegveld (bijvoorbeeld, PHNL voor Honolulu)
 
# Ga naar de Wikipedia pagina van het betreffende vliegveld (bijvoorbeeld, PHNL voor Honolulu)
 
# Zoek de coördinaten daar op (vaak bovenaan of rechts, met een kleine wereldbol ervoor)
 
# Zoek de coördinaten daar op (vaak bovenaan of rechts, met een kleine wereldbol ervoor)
 
# PHNL is bijvoorbeeld 21 N 157 W. Gaat het om het westelijk halfrond, rond dan omhoog af. Je vind dus het blok met W160N20. Waren de coördinaten echter 21N157E geweest, dan zou het naar beneden worden afgerond, dus het te downloaden scenery blok zou dan E150N20 zijn.
 
# PHNL is bijvoorbeeld 21 N 157 W. Gaat het om het westelijk halfrond, rond dan omhoog af. Je vind dus het blok met W160N20. Waren de coördinaten echter 21N157E geweest, dan zou het naar beneden worden afgerond, dus het te downloaden scenery blok zou dan E150N20 zijn.
  
== Scenery installeren ==
+
==== Downloading via BitTorrent ====
Er is een grafische gebruikersinterface installer, genaamd [[FlightGear Admin Wizard|FGAdmin]] waarmee je scenery kan (de)installeren.
+
In theorie kun je de scenery nog downloaden via een torrentsite.
 +
 
 +
=== TerraSync scenery ===
 +
De [[Nl/Terrasync|TerraSync]] scenery wordt automatisch gedownload en gesynchoniseerd wanneer FlightGear draait en TerraSync ingeschakeld is.
 +
 
 +
==== TerraSync op trage computers ====
 +
Bij het downloaden en synchroniseren van tiles (blokjes/regio's) op trage computers of bij een onstabiele of langzame internetverbinding kan TerraSync haperen en/of  FlightGear vertragen. Als je daarmee wordt geconfronteerd kun je een paar dingen doen:
 +
* Schakel TerraSync uit en gebruik in plaats daarvan de gedownloade wereld scenery.
 +
* Start FlightGear en wacht "in het water"  terwijl TerraSync het landschap downloadt of synchroniseert. Schakel TerraSync vervolgens uit  en start FlightGear opnieuw op.
 +
* Gebruik TerraMaster om  de scenery te downloaden en te synchroniseren.
 +
 
 +
==== Downloaden met TerraMaster ====
 +
[[File:TerraMaster r32 - Global view.png|thumb|TerraSync scenery in TerraMaster]]
 +
 
 +
==== TerraMaster ====
 +
[[TerraMaster]] is een op zichzelf staande scenerymanager die TerraSync scenery kan downloaden en synchroniseren. Het maakt het ook gemakkelijker om een goed overzicht te krijgen van het gedownloade TerraSync landschap. Het is een grafische cross platform toepassing, die is geschreven in Java.
 +
 
 +
Met TerraMaster kan de gebruiker van FlightGear eenvoudig scenery-tiles beheren, selecteren welke tiles gedownload, gesynchroniseerd of verwijderd moeten worden en de gedownloade/niet gedownloade tegels in één oogopslag bekijken.
 +
TerraMaster wordt aanbevolen voor het gemakkelijk beheren van scenery tiles, vooral als je het downloaden en beheren van scenery doet vanaf een computer waarop FlightGear niet geïnstalleerd is.
 +
De gedownloade tiles worden in een map geplaatst die je op een later moment  in de FlightGear-directory kunt kopiëren om het landschap te completeren. Het kan tiles ook rechtstreeks downloaden naar de TerraSync directory.
 +
 
 +
=== Aangepaste scenery ===
 +
Aangepaste scenery is beschikbaar voor bepaalde specifieke gebieden. Het wordt afzonderlijk gedistribueerd vanwege hun licentie of omdat hun detailniveau niet geschikt is voor trage computers. Zie [[Suggested_custom_scenery|Voorgestelde luchthavens/landschap]] voor een lijst van aangepaste scenery.
 +
 
 +
== Het installeren van wereld- en aangepaste scenery ==
 +
Installeer scenery buiten the <code>[[$FG_ROOT]]</code> map. Zie [[Howto:Install_scenery#Technical_details|Howto:Install scenery#Technische details]] hieronder voor een toelichting.
 +
 
 +
=== Installeren via een grafische interface ===
 +
# Open [[FlightGear Admin Wizard]]. Onder Windows doe je dat door te klikken op Start -> All Programs -> FlightGear -> Tools -> FlightGear Admin Wizard
 +
# Klik op ''Select Scenery Source...'' (bron van de scenery selecteren...) om de map met scenery .tgz-bestanden aan te wijzen.
 +
# Klik op ''Select Install Destination...'' (Selecteer doelmap....) om de map te selecteren waar je de scenery wilt installeren.
 +
#* Onder Windows moet dat een map zijn waarvoor je geen aparte lees-of schrijfrechten nodig hebt. Als je FlightGear 3.2 of hoger hebt, is de standaard (<code>C:\Users\''your user name''\Documents\FlightGear\Custom Scenery</code>) uitstekend.
 +
#* Op een Macintosh systeem, zou het pad <code>/Applications/FlightGear.app/Contents/Resources/data/Scenery</code> moeten zijn.
 +
# In het linker deelvenster controleer je de scenery tiles/blokjes die je wilt installeren en klik je op ''Install Selected Files'' (Geselecteerde bestanden installeren) om de scenery daadwerkelijk te installeren.
 +
 
 +
=== Alternatieve installatie, GNU/Linux ===
 +
Wanneer je onder Linux werkt en geen grafische interface gebruikt om het tar-bestand uit te pakken, kan je één van de onderstaande commando's uitvoeren in een terminalvenster.
 +
 
 +
cd SceneryDirectory
 +
tar -xvzf input_file.tgz
 +
 
 +
of
 +
 
 +
tar -xvzf 'input_file.tgz' -C SceneryDirectory
 +
 
 +
<code>input_file.tgz</code> moet worden vervangen door de bestandsnaam van het bestand dat wordt uitgepakt (de bestandsnaam moet worden aangevuld met het volledige path of een andere geldige methode waardoor de shell het juiste archief kan vinden).
 +
 
 +
=== Alternatieve installatie, Windows ===
 +
Pak de gedownloade scenery uit naar een map van jouw keuze, met software zoals [http://www.winzip.com/ Winzip] of [http://www.7-zip.org 7-zip]. Eenmaal klaar, voeg je deze map toe aan <code>[[$FG_SCENERY]]</code>. Wanneer je de [[FlightGear Wizard]] gebruikt, kun je dit doen op de eerste pagina (voorgaand aan de selectie van de vliegtuigen). Vergeet bij het gebruik van de wizard niet om, op de pagina van de Luchthavenkeuze, op de knop "Vernieuwen"  te drukken.
 +
 
 +
{{note|Meer recente versies van Windows (bijvoorbeeld XP, Vista, Win7) doen op de achtergrond de nodige dingen met toegangsrechten voor gebruikers. Het is dan ook een slecht idee om FlightGear te installeren naar of uit te voeren vanaf "C:\Program Files". Kies liever een andere harde schijf of map waar je als gebruiker alle benodigde permissies hebt om de door jou geinstalleerde bestanden te kunnen lezen, schrijven en uitvoeren. Gebruik bijvoorbeeld "C:\FlightGear".}}
 +
 
 +
=== Alternatieve installatie, Macintosh ===
 +
Pak het .tgz bestand uit door erop te dubbelklikken en het resultaat <code>wXXXnXXX</code> te plaatsen in de Scenery map zoals hieronder beschreven, of doe het als volgt via de command line:
 +
 
 +
tar -xvzf 'input_file.tgz' -C /Applications/FlightGear.app/Contents/Resources/data/Scenery
 +
 
 +
== Technische details ==
 +
=== Scenery paden en $FG_SCENERY ===
 +
FlightGear bepaalt welke scenery moet worden gebruikt door te kijken naar de "omgegevingsvariabele" <code>[[$FG SCENERY]]</code>. Er kan meer dan één scenery path zijn aangegeven, bijvoorbeeld een pad naar TerraSync scenery en een pad naar "custom (aangepaste) scenery". Blokken scenery (regio's) kunnen elkaar overlappen waarbij een tile wordt geladen vanaf de eerste regel van de beschikbare in <code>$FG SCENERY</code>.
 +
 
 +
Wanneer de paden in <code>$FG_SCENERY</code> niet geldig zijn, valt FlightGear terug op <tt>[[$FG ROOT]]/Scenery</tt>.
 +
 
 +
=== Mappen en het configureren van $FG_SCENERY ===
 +
Verschillende soorten scenery samenvoegen is een slecht idee en wordt dan ook niet ondersteund. Je moet er ook op letten dat de scenery, zoals die wordt geleverd met het basispakket van FlightGear, mogelijk niet de laatste versie is.
 +
Het is dan ook beter om scenery bestanden die je download uit te pakken naar een nieuwe map, die we voor het gemak <code>$FOOBAR/Scenery</code> zullen noemen. Maak in deze map twee submappen aan: <code>/Objects</code> and <code>/Terrain</code>. De losse bestanden die je download, pak je uit naar de <code>/Terrain</code> submap.
 +
 
 +
Stel vervolgens in dat $FG_SCENERY verwijst naar deze nieuwe map:
 +
* Als POSIX Clients
 +
*: <code>set FG_SCENERY="$FOOBAR/Scenery" + FG_SCENERY</code>
 +
* Onder Windows ([[FGRun]])
 +
*: Ga terug naar de eerste pagina van fgrun en voeg de map <code>$FOOBAR/Scenery</code>  toe aan de lijst.
 +
* Via de command line
 +
*: <code>--fg-scenery="$FOOBAR/Scenery"</code>
 +
 
 +
=== Mappen struktuur ===
 +
==== Terrain ====
 +
De Scenery map zal de volgende submappen bevatten (scenery wordt getoond om het beeld compleet te maken en als verwijzing naar bovenstaande):
 +
 
 +
* Scenery/
 +
** Terrain/
 +
*** w130n30/
 +
** Objects/
 +
*** w130n30/
 +
 
 +
Wanneer je een scenery module, bijvoorbeeld <code>w90n40.tgz</code>, download vanaf [http://flightgear.org/Downloads/scenery-1.0.1.html flightgear.org] en uitpakt naar de map <code>Scenery</code>, zal het resultaat er ongeveer als volgt uitzien:
 +
 
 +
* Scenery/
 +
** Terrain/
 +
*** w09n40/
 +
*** w130n30/
 +
** Objects/
 +
*** w09n40/
 +
*** w130n30/
 +
 
 +
Merk op dat de mappenstructuur al aanwezig is in het tar-bestand, beginnend op het niveau van de scenery map. Pak het tar-bestand uit naar de Scenery map en niet naar de FG_ROOT map.
 +
 
 +
==== Objecten ====
 +
Objecten en modellen zijn te vinden in de [[FlightGear Scenery Object Database]].
 +
 
 +
Deze objecten worden meegeleverd met iedere scenery release, maar omdat de objecten database regelmatiger wordt geupdate dan het terrain, kan het zijn dat je zo nu en dan de <code>Object</code> submap wilt updaten met de laatste versies uit de Scenery Objects Database.
 +
 
 +
Een andere optie is om scenery on-demand te downloaden of te updaten door gebruik te maken van TerraSync zoals dat hierboven al werd beschreven.
 +
 
 +
Objecten zijn onderdeel van de scenery en zijn te vinden in de map <code>Scenery</code> onder <code>$FG ROOT</code>
 +
 
 +
* Scenery/
 +
** Objects/
 +
*** w130n30/
 +
 
 +
Ieder object moet worden geïnstalleerd in de map <code>Scenery/Objects</code>.
 +
 
 +
==== Modellen ====
 +
Vervangt de voormalige <code>$FG_ROOT/Models</code>; bevat alle gedeelde objecten.
 +
 
 +
* Scenery/
 +
** Models/
 +
*** Airport/
 +
 
 +
==== Vliegvelden ====
 +
{{Main article|About Scenery/Airports}}
 +
Vanaf FlightGear 2.4.0 wordt deze map gebruikt om luchthavengegevens (zoals het gebruik van start- en landingsbanen en parkeerplaatsen) naar uit te pakken.
 +
 
 +
De mappenstructuur ziet er misschien wat overweldigend uit, maar volgt gewoon de <code>Airports/[I]/[C]/[A]/</code> stijl. Voor de ICAO-code zie https://nl.wikipedia.org/wiki/ICAO-code
 +
* Scenery/
 +
** Airports/
 +
*** K/
 +
**** S/
 +
***** F/
 +
 
 +
== Related content ==
 +
* [[Scenery FAQ]]
 +
 
 +
[[Category:Scenery]]
  
[[En:Howto:Install scenery]]
+
[[ar:Howto:Install_scenery]]
 +
[[de:Howto:Install_scenery]]
 +
[[en:Howto:Install scenery]]
 +
[[es:Instalación de escenarios]]
 +
[[fr:Installer une scène]]
 +
[[nl:Scenery installeren]]
 +
[[PL:Instalowanie scenerii]]
 +
[[pt:Instalando Cenário]]

Latest revision as of 11:42, 10 March 2019

High detail France scenery
High detail France scenery
High detail France scenery

Bij FlightGear wordt standaard een beperkte set scenery/landschap meegeleverd.

Naast de Bay Area rond San Francisco (waaronder het standaard vliegveld KSFO), kan je als gebruiker aanvullende scenery (landschap) installeren. Wanneer je begint op een vliegveld en niets anders ziet dan water, is de scenery voor die omgeving waarschijnlijk niet (correct) geïnstalleerd.

Soorten Scenery/landschap

Er zijn in principe drie soorten landschappen (in volgorde van gedetailleerdheid):

Wereld scenery
Redelijk niveau van gedetailleerdheid van wereldomvattende scenery en van oriëntatiepunten/bakens, zoals monumenten en luchthavengebouwen.
TerraSync scenery
In principe hetzelfde als de Wereld-scenery. Daarnaast bevat het ook de nieuwste scenery objecten die door andere FlightGear gebruikers aan de scenery objects database zijn toegevoegd.
Aangepaste scenery
Niet-officiële scenery die zich kan uitstrekken van kleine tot zeer grote gebieden, vaak met een hoog detailniveau.

De standaard scenery bestaat uit twee 1 bij 1 graden tiles (tegels) rond het San Francisco Bay gebied uit de wereld-scenery.

Let opMix geen soorten scenery in dezelfde directory. Het kan problemen veroorzaken waardoor bijv. het aangepaste landschap wordt overschreven door de TerraSync- of TerraMaster hulpprogramma' s, TerraMaster kan vergrendeld worden, enz.

Scenery verkrijgen

World scenery

World scenery tiles

De officiële World Scenery landschappen kunnen worden gedownload via de FlightGear website.

Wie scenery van de hele wereld wil downloaden, kan de 4DVD set mogelijk verkrijgen via een torrentsite. Daarnaast kan de scenery worden gekocht via de site van FlightGear http://store.flightgear.org

Downloading via mirrors

Een lijst van mirors kun je hier vinden.

De meest recente versie van de scenery is de versie Scenery-2.12.0/. Gebruik de grafische interface om de juiste regio te vinden. Let op dat je N (noord) niet verward met S (zuid), of E (oost) met W (west)! Hier zie je hoe je de coördinaten van een luchthaven kunt vinden: De coördinaten van een vliegveld zijn als volgt te vinden:

 1. Ga naar de Wikipedia pagina van het betreffende vliegveld (bijvoorbeeld, PHNL voor Honolulu)
 2. Zoek de coördinaten daar op (vaak bovenaan of rechts, met een kleine wereldbol ervoor)
 3. PHNL is bijvoorbeeld 21 N 157 W. Gaat het om het westelijk halfrond, rond dan omhoog af. Je vind dus het blok met W160N20. Waren de coördinaten echter 21N157E geweest, dan zou het naar beneden worden afgerond, dus het te downloaden scenery blok zou dan E150N20 zijn.

Downloading via BitTorrent

In theorie kun je de scenery nog downloaden via een torrentsite.

TerraSync scenery

De TerraSync scenery wordt automatisch gedownload en gesynchoniseerd wanneer FlightGear draait en TerraSync ingeschakeld is.

TerraSync op trage computers

Bij het downloaden en synchroniseren van tiles (blokjes/regio's) op trage computers of bij een onstabiele of langzame internetverbinding kan TerraSync haperen en/of FlightGear vertragen. Als je daarmee wordt geconfronteerd kun je een paar dingen doen:

 • Schakel TerraSync uit en gebruik in plaats daarvan de gedownloade wereld scenery.
 • Start FlightGear en wacht "in het water" terwijl TerraSync het landschap downloadt of synchroniseert. Schakel TerraSync vervolgens uit en start FlightGear opnieuw op.
 • Gebruik TerraMaster om de scenery te downloaden en te synchroniseren.

Downloaden met TerraMaster

TerraSync scenery in TerraMaster

TerraMaster

TerraMaster is een op zichzelf staande scenerymanager die TerraSync scenery kan downloaden en synchroniseren. Het maakt het ook gemakkelijker om een goed overzicht te krijgen van het gedownloade TerraSync landschap. Het is een grafische cross platform toepassing, die is geschreven in Java.

Met TerraMaster kan de gebruiker van FlightGear eenvoudig scenery-tiles beheren, selecteren welke tiles gedownload, gesynchroniseerd of verwijderd moeten worden en de gedownloade/niet gedownloade tegels in één oogopslag bekijken. TerraMaster wordt aanbevolen voor het gemakkelijk beheren van scenery tiles, vooral als je het downloaden en beheren van scenery doet vanaf een computer waarop FlightGear niet geïnstalleerd is. De gedownloade tiles worden in een map geplaatst die je op een later moment in de FlightGear-directory kunt kopiëren om het landschap te completeren. Het kan tiles ook rechtstreeks downloaden naar de TerraSync directory.

Aangepaste scenery

Aangepaste scenery is beschikbaar voor bepaalde specifieke gebieden. Het wordt afzonderlijk gedistribueerd vanwege hun licentie of omdat hun detailniveau niet geschikt is voor trage computers. Zie Voorgestelde luchthavens/landschap voor een lijst van aangepaste scenery.

Het installeren van wereld- en aangepaste scenery

Installeer scenery buiten the $FG_ROOT map. Zie Howto:Install scenery#Technische details hieronder voor een toelichting.

Installeren via een grafische interface

 1. Open FlightGear Admin Wizard. Onder Windows doe je dat door te klikken op Start -> All Programs -> FlightGear -> Tools -> FlightGear Admin Wizard
 2. Klik op Select Scenery Source... (bron van de scenery selecteren...) om de map met scenery .tgz-bestanden aan te wijzen.
 3. Klik op Select Install Destination... (Selecteer doelmap....) om de map te selecteren waar je de scenery wilt installeren.
  • Onder Windows moet dat een map zijn waarvoor je geen aparte lees-of schrijfrechten nodig hebt. Als je FlightGear 3.2 of hoger hebt, is de standaard (C:\Users\your user name\Documents\FlightGear\Custom Scenery) uitstekend.
  • Op een Macintosh systeem, zou het pad /Applications/FlightGear.app/Contents/Resources/data/Scenery moeten zijn.
 4. In het linker deelvenster controleer je de scenery tiles/blokjes die je wilt installeren en klik je op Install Selected Files (Geselecteerde bestanden installeren) om de scenery daadwerkelijk te installeren.

Alternatieve installatie, GNU/Linux

Wanneer je onder Linux werkt en geen grafische interface gebruikt om het tar-bestand uit te pakken, kan je één van de onderstaande commando's uitvoeren in een terminalvenster.

cd SceneryDirectory
tar -xvzf input_file.tgz

of

tar -xvzf 'input_file.tgz' -C SceneryDirectory

input_file.tgz moet worden vervangen door de bestandsnaam van het bestand dat wordt uitgepakt (de bestandsnaam moet worden aangevuld met het volledige path of een andere geldige methode waardoor de shell het juiste archief kan vinden).

Alternatieve installatie, Windows

Pak de gedownloade scenery uit naar een map van jouw keuze, met software zoals Winzip of 7-zip. Eenmaal klaar, voeg je deze map toe aan $FG_SCENERY. Wanneer je de FlightGear Wizard gebruikt, kun je dit doen op de eerste pagina (voorgaand aan de selectie van de vliegtuigen). Vergeet bij het gebruik van de wizard niet om, op de pagina van de Luchthavenkeuze, op de knop "Vernieuwen" te drukken.

Note  Meer recente versies van Windows (bijvoorbeeld XP, Vista, Win7) doen op de achtergrond de nodige dingen met toegangsrechten voor gebruikers. Het is dan ook een slecht idee om FlightGear te installeren naar of uit te voeren vanaf "C:\Program Files". Kies liever een andere harde schijf of map waar je als gebruiker alle benodigde permissies hebt om de door jou geinstalleerde bestanden te kunnen lezen, schrijven en uitvoeren. Gebruik bijvoorbeeld "C:\FlightGear".

Alternatieve installatie, Macintosh

Pak het .tgz bestand uit door erop te dubbelklikken en het resultaat wXXXnXXX te plaatsen in de Scenery map zoals hieronder beschreven, of doe het als volgt via de command line:

tar -xvzf 'input_file.tgz' -C /Applications/FlightGear.app/Contents/Resources/data/Scenery

Technische details

Scenery paden en $FG_SCENERY

FlightGear bepaalt welke scenery moet worden gebruikt door te kijken naar de "omgegevingsvariabele" $FG SCENERY. Er kan meer dan één scenery path zijn aangegeven, bijvoorbeeld een pad naar TerraSync scenery en een pad naar "custom (aangepaste) scenery". Blokken scenery (regio's) kunnen elkaar overlappen waarbij een tile wordt geladen vanaf de eerste regel van de beschikbare in $FG SCENERY.

Wanneer de paden in $FG_SCENERY niet geldig zijn, valt FlightGear terug op $FG ROOT/Scenery.

Mappen en het configureren van $FG_SCENERY

Verschillende soorten scenery samenvoegen is een slecht idee en wordt dan ook niet ondersteund. Je moet er ook op letten dat de scenery, zoals die wordt geleverd met het basispakket van FlightGear, mogelijk niet de laatste versie is. Het is dan ook beter om scenery bestanden die je download uit te pakken naar een nieuwe map, die we voor het gemak $FOOBAR/Scenery zullen noemen. Maak in deze map twee submappen aan: /Objects and /Terrain. De losse bestanden die je download, pak je uit naar de /Terrain submap.

Stel vervolgens in dat $FG_SCENERY verwijst naar deze nieuwe map:

 • Als POSIX Clients
  set FG_SCENERY="$FOOBAR/Scenery" + FG_SCENERY
 • Onder Windows (FGRun)
  Ga terug naar de eerste pagina van fgrun en voeg de map $FOOBAR/Scenery toe aan de lijst.
 • Via de command line
  --fg-scenery="$FOOBAR/Scenery"

Mappen struktuur

Terrain

De Scenery map zal de volgende submappen bevatten (scenery wordt getoond om het beeld compleet te maken en als verwijzing naar bovenstaande):

 • Scenery/
  • Terrain/
   • w130n30/
  • Objects/
   • w130n30/

Wanneer je een scenery module, bijvoorbeeld w90n40.tgz, download vanaf flightgear.org en uitpakt naar de map Scenery, zal het resultaat er ongeveer als volgt uitzien:

 • Scenery/
  • Terrain/
   • w09n40/
   • w130n30/
  • Objects/
   • w09n40/
   • w130n30/

Merk op dat de mappenstructuur al aanwezig is in het tar-bestand, beginnend op het niveau van de scenery map. Pak het tar-bestand uit naar de Scenery map en niet naar de FG_ROOT map.

Objecten

Objecten en modellen zijn te vinden in de FlightGear Scenery Object Database.

Deze objecten worden meegeleverd met iedere scenery release, maar omdat de objecten database regelmatiger wordt geupdate dan het terrain, kan het zijn dat je zo nu en dan de Object submap wilt updaten met de laatste versies uit de Scenery Objects Database.

Een andere optie is om scenery on-demand te downloaden of te updaten door gebruik te maken van TerraSync zoals dat hierboven al werd beschreven.

Objecten zijn onderdeel van de scenery en zijn te vinden in de map Scenery onder $FG ROOT

 • Scenery/
  • Objects/
   • w130n30/

Ieder object moet worden geïnstalleerd in de map Scenery/Objects.

Modellen

Vervangt de voormalige $FG_ROOT/Models; bevat alle gedeelde objecten.

 • Scenery/
  • Models/
   • Airport/

Vliegvelden

1rightarrow.png Zie About Scenery/Airports voor meer informatie over dit onderwerp.

Vanaf FlightGear 2.4.0 wordt deze map gebruikt om luchthavengegevens (zoals het gebruik van start- en landingsbanen en parkeerplaatsen) naar uit te pakken.

De mappenstructuur ziet er misschien wat overweldigend uit, maar volgt gewoon de Airports/[I]/[C]/[A]/ stijl. Voor de ICAO-code zie https://nl.wikipedia.org/wiki/ICAO-code

 • Scenery/
  • Airports/
   • K/
    • S/
     • F/

Related content