Difference between revisions of "Nl/Scenery installeren"

From FlightGear wiki
Jump to: navigation, search
Line 57: Line 57:
 
=== TerraMaster ===
 
=== TerraMaster ===
 
[[TerraMaster]] is een op zichzelf staande scenerymanager die TerraSync scenery kan downloaden en synchroniseren. Het maakt het ook gemakkelijker om een goed overzicht te krijgen van het gedownloade TerraSync landschap. Het is een grafische cross platform applicatie, die is geschreven in Java.
 
[[TerraMaster]] is een op zichzelf staande scenerymanager die TerraSync scenery kan downloaden en synchroniseren. Het maakt het ook gemakkelijker om een goed overzicht te krijgen van het gedownloade TerraSync landschap. Het is een grafische cross platform applicatie, die is geschreven in Java.
 +
 +
Met TerraMaster kan de gebruiker van FlightGear eenvoudig scenery-tiles beheren, selecteren welke tiles gedownload, gesynchroniseerd of verwijderd moeten worden en de gedownloade/niet gedownloade tegels in één oogopslag bekijken.
 +
TerraMaster is  aanbevolen niet alleen voor het gemakkelijk beheren van scenery tiles, vooral als u het downloaden en beheren van scenery doet vanaf een computer waarop FlightGear niet geïnstalleerd is.
 +
De gedownloade tiles worden in een map geplaatst die je op een later moment  in de FlightGear-directory kunt kopiëren om het landschap te completeren. Het kan ook tiles rechtstreeks downloaden in de TerraSync directory.
 +
 +
=== Aangepaste scenery ===
  
  
 
  
  

Revision as of 15:12, 29 December 2017

This article is currently being translated.
RST 09:50, 19 May 2012 (EDT)
High detail France scenery
High detail France scenery
High detail France scenery

Bij FlightGear wordt standaard een beperkte set scenery meegeleverd.

Naast de Bay Area rond San Francisco (waaronder het standaard vliegveld KSFO), kan je als gebruiker aanvullende scenery (landschap) installeren. Wanneer je begint op een vliegveld en niets anders ziet dan water, is de scenery voor die omgeving waarschijnlijk niet (correct) geïnstalleerd.

Soorten Scenery/landschap

Er zijn in principe drie soorten landschappen (in volgorde van gedetailleerdheid):

Wereld-scenery
Redelijk niveau van gedetailleerdheid van wereldomvattende scenery en van oriëntatiepunten/bakens, zoals monumenten en luchthavengebouwen.
TerraSync scenery
In principe hetzelfde als de Wereld-scenery. Daarnaast bevat het ook de nieuwste scenery objecten die door andere FlightGear gebruikers aan de scenery objects database zijn toegevoegd.
Aangepaste scenery
Niet-officiële scenery die zich kan uitstrekken van kleine tot zeer grote gebieden, vaak met een hoog detailleringsniveau.

De standaard scenery bestaat uit twee 1 bij 1 graden tiles (tegels) rond de San Francisco Bay gebied afkomstig van de wereld-scenery.

Let opMix geen scenery types in dezelfde directory. Het kan problemen veroorzaken waardoor bijv. het aangepaste landschap wordt overschreven door de TerraSync of TerraMaster hulpprogramma' s, TerraMaster kan vergrendeld worden, enz.

Scenery verkrijgen

World scenery

World scenery tiles

De officiële World Scenery landschappen kunnen worden gedownload via de FlightGear website.

Wie scenery van de hele wereld wil downloaden, kan de 4DVD set mogelijk verkrijgen via een torrentsite. Daarnaast kan de scenery worden gekocht via de site van FlightGear http://store.flightgear.org

Downloading via mirrors

Een lijst van mirors kun je hier vinden.

De meest recente versie van de scenery is de versie Scenery-2.12.0/. Gebruik de grafische interface om de juiste regio te vinden. Let op dat je N (noord) niet verward met S (zuid), of E (oost) met W (west)! Hier zie je hoe je de coördinaten van een luchthaven kunt vinden: De coördinaten van een vliegveld zijn als volgt te vinden:

 1. Ga naar de Wikipedia pagina van het betreffende vliegveld (bijvoorbeeld, PHNL voor Honolulu)
 2. Zoek de coördinaten daar op (vaak bovenaan of rechts, met een kleine wereldbol ervoor)
 3. PHNL is bijvoorbeeld 21 N 157 W. Gaat het om het westelijk halfrond, rond dan omhoog af. Je vind dus het blok met W160N20. Waren de coördinaten echter 21N157E geweest, dan zou het naar beneden worden afgerond, dus het te downloaden scenery blok zou dan E150N20 zijn.

Downloading via BitTorrent

In theorie kun je de scenery nog downloaden via een torrentsite.

TerraSync scenery

De TerraSync scenery wordt automatisch gedownload en gesynchoniseerd wanneer FlightGear draait en TerraSync is ingeschakeld.

TerraSync op trage computers

Bij het downloaden en synchroniseren van tiles op trage computers of bij een onstabiele of langzame internetverbinding kan TerraSync stotteren en/of FlightGear vertragen. Als je daarmee wordt geconfronteerd kun jew een paar dingen doen:

 • Schakel TerraSync uit en gebruik in plaats daarvan de wereld-scenery.
 • Start FlightGear en wacht "in het water" terwijl TerraSync het landschap downloadt of synchroniseert. Schakel TerraSync vervolgens uit en start FlightGear opnieuw op.
 • Gebruik TerraMaster om de scenery te downloaden en te synchroniseren.

TerraMaster

TerraMaster is een op zichzelf staande scenerymanager die TerraSync scenery kan downloaden en synchroniseren. Het maakt het ook gemakkelijker om een goed overzicht te krijgen van het gedownloade TerraSync landschap. Het is een grafische cross platform applicatie, die is geschreven in Java.

Met TerraMaster kan de gebruiker van FlightGear eenvoudig scenery-tiles beheren, selecteren welke tiles gedownload, gesynchroniseerd of verwijderd moeten worden en de gedownloade/niet gedownloade tegels in één oogopslag bekijken. TerraMaster is aanbevolen niet alleen voor het gemakkelijk beheren van scenery tiles, vooral als u het downloaden en beheren van scenery doet vanaf een computer waarop FlightGear niet geïnstalleerd is. De gedownloade tiles worden in een map geplaatst die je op een later moment in de FlightGear-directory kunt kopiëren om het landschap te completeren. Het kan ook tiles rechtstreeks downloaden in de TerraSync directory.

Aangepaste scenery

Scenery installeren

Er is een grafische gebruikersinterface installer, genaamd FGAdmin waarmee je scenery kan (de)installeren.

GNU/Linux

Wanneer je onder Linux draait en geen grafische interface gebruikt om het tar bestand uit te pakken, kan je één van de onderstaande sets van commando's uitvoeren in een shell terminal.

cd $FG_ROOT/Scenery
tar -xvzf input_file.tgz

of

tar -xvzf 'input_file.tgz' -C $FG_ROOT/Scenery

In beide voorbeelden gaan we er van uit dat de variabele $FG ROOT verwijst naar de root van de data directory. Wanneer deze niet geset is, dien je in de bovenstaande voorbeelden de $FG_ROOT te vervangen door de volledige pathnaam van deze map. In de voorbeelden vervang je 'input_file.tgz' met de bestandsnaam van het archief dat je uit wil pakken (de bestandsnaam dient te worden aangevuld met het volledige path of een andere geldige methode waardoor de shell het juiste archief kan vinden).

Windows

Pak de gedownloade scenery uit naar de $FG ROOT/Scenery map, met software zoals Winzip of 7-zip. Vergeet niet om op de "Refresh" knop te drukken op de pagina waarbij je vliegvelden kan selecteren wanneer je de FlightGear Wizard gebruikt.

!!! BELANGRIJK !!!
Nieuwe Windows versies (bijvoorbeeld XP, Vista, Windows 7) doen op de achtergrond de nodige dingen met toegangsrechten voor gebruikers. Het is dan ook een slecht idee om FlightGear te installeren naar of uit te voeren vanaf "C:\Program Files". Kies liever een andere harde schijf of map waar je als gebruiker alle benodigde permissies hebt om de door jou geinstalleerde bestanden te kunnen lezen, schrijven en uitvoeren. Gebruik bijvoorbeeld "C:\FlightGear".

Technische informatie

Scenere wordt voor FlightGear bepaald door te kijken naar de environment variabele $FG SCENERY. Wanneer de paden in $FG_SCENERY niet geldig zijn, valt FlightGear terug op $FG ROOT/Scenery.

Verschillende scenery types samenvoegen is een slecht idee en wordt dan ook niet ondersteund. Merk op dat scenery die met de basis package/windows installer wordt meegeleverd niet altijd de laatste versie van de scenery zal zijn.

Het is dan ook beter om scenery bestanden die je download uit te pakken naar een nieuwe map, die we voor het gemak $FOOBAR/Scenery zullen noemen. Maak in deze map twee submappen aan: /Objects en /Terrain. De losse bestanden die je download, pak je uit naar de /Terrain folder.

Stel vervolgens in dat $FG_SCENERY verwijst naar deze nieuwe map:

 • Op POSIX clients
  set FG_SCENERY="$FOOBAR/Scenery" + FG_SCENERY
 • Op Windows (FGRun)
  Ga terug naar het eerste scherm van fgrun en voeg de $FOOBAR/Scenery map toe aan de lijst.

Terrein

De Scenery map zal de volgende mappen bevatten (scenery wordt getoond om het beeld compleet te maken en als verwijzing naar bovenstaande):

 • Scenery/
  • Terrain/
   • w130n30/
  • Objects/
   • w130n30/

Wanneer je een scenery module, bijvoorbeeld w90n40.tgz , download vanaf flightgear.org en uitpakt naar de Scenery map, zal het resultaat er ongeveer als volgt uitzien:

 • Scenery/
  • Terrain/
   • w09n40/
   • w130n30/
  • Objects/
   • w09n40/
   • w130n30/

Merk op dat de mappen structuur al aanwezig is in het tar bestand, beginnend na de Scenery map. Pak het tar bestand uit naar de Scenery map, niet naar de FG_ROOT map, omdat de Scenery map niet aanwezig is in het archief.

Objecten

Objecten en modellen zijn te vinden in de FlightGear Scenery Objects Database.

Deze objecten worden meegeleverd in iedere scenery release, maar aangezien de objecten database regelmatiger wordt geupdate dan het terrein, kan het zijn dat je zo nu en dan de Objecten submap wilt updaten met de laatste versies uit de FlightGear Scenery Objects Database. Een andere optie is om scenery on-demand te downloaden of te updaten door gebruik te maken van het terrasync programma dat verderop beschreven wordt.

Objecten zijn onderdeel van de scenery en zijn te vinden in de Scenery directory onder de $FG ROOT.

 • Scenery/
  • Objects/
   • w130n30/

Een object dient geinstalleerd te worden naar de Scenery/Objects map.