Nl/Nieuw bij FlightGear

From FlightGear wiki
Revision as of 20:00, 8 August 2017 by Kees (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Please help to translate this article.

The English version of this article has been updated. There may be additional information on the talk page.

Opmerking: Wordt vertaald

Om te beginnen

Hardware benodigdheden

Om FlightGear soepel te laten lopen, is er een videokaart nodig met OpenGL drivers. OpenGL 2.0 of hoger is nodig voor FlightGear 2.0 en latere versies. De meeste PC's ondersteunen OpenGL, maar als je problemen hebt met lage framerates, (een langzame, schokkende beeldopbouw) kijk dan eens bij Hardware Recommendations voor meer informatie.

Van FlightGear is bekend dat er grafische problemen zijn met de meeste modellen laptops. Laptops zijn kleiner en de grafische kaart vaak minder geschikt. Kijk bij Notebooks known to run FlightGear voor enkele beschijvingen van verschillende laptops.

FlightGear downloaden

Je kunt de nieuwste bestanden altijd downloaden van FlightGear Downloads. Kies de juiste bestanden voor jouw systeem. Of, afhankelijk van je technische kennis, kun je kiezen voor de laatse Git versie als je met een ontwikkelversie van FlightGear aan de slag wilt. In de Gitversie zitten de laatste ontwikkelingen van bijvoorbeeld vliegtuigen, maar kan onstabiel zijn, wat moeilijker te downloaden en lastig om te installeren. Deze ontwikkelversie is eigenlijk niet bedoeld voor de 'gewone' gebruiker. FlightGear is ook verkrijgbaar op DVD's, kijk daarvoor bij [1].

Installeren onder Windows

Na het installeren van FlightGear onder Windows verschijnt een venster om de verschillende bestandslokaties vast te stellen.

Op de eerste regel wordt gevraagd naar de FlightGear Executable, het uitvoerbare startbestand. Navigeer naar de lokatie van fgfs.exe. (Bij een standaard installatie zal dat C:\Program Files\FlightGear\bin\win32\fgfs.exe zijn.)

Op de tweede regel wordt gevraagd naar FlightGear Root. Navigeer naar de <>data<> submap, of geef de lokatie van de 'data' map op. (Bij een standaard installatie zal dat C:\Program Files\FlightGear\data zijn.) Daardoor kan ook de scenery gebruikt worden.

Wanneer deze gegevens vastgelegd zijn, ga je verder met de installatie zoals verderop aangegeven.

Installeren op een Mac OS X

Het installeren van FlightGear op een Mac OS X is heel eenvoudig. Na het downloaden van de versie voor Mac OSX is een mapje met de naam flightgear op het buraublad geplaatst; sleep dat mapje naar de map de Applications. Tijdens het verplaatsen vraagt Mac al of je het programma wilt installeren. Nadat die vraag bevestigend is beantwoord is ook direct een icoontje op de startblak geplaatst. Dat is alles. De eerste keer dat je FlightGear start, zal het enige tijd duren voordat de informatie over de toestellen en de velden ingelezen is. Wanneer het startvenster verschijnt, kies je een toestel en een vliegveld. Druk daarna op "Start Flight" om FlightGear te starten. Je kunt meer opties instellen via het startscherm, kijk daarvoor bij http://macflightgear.sourceforge.net/home/documents/users-guide/ voor meer details.

FlightGear starten vanaf de Commandline kan ook, start daarvoor /Applications/Utilities/Terminal.app en typ het volgende:

cd /Applications/FlightGear.app/Contents/Resources
./fgfs --options.....

De $FG ROOT en de $FG SCENERY zijn niet vastgelegd op een Mac OS X. Wanneer je die gegevens in een Commandline wilt meenemen, gebruik dan het volgende bij Terminal.app:

FG_ROOT=/Applications/FlightGear.app/Contents/Resources/data
FG_SCENERY=$FG_ROOT/Scenery


Na het starten van de GUI launcher heb je een alias naar $FG_ROOT in $HOME/Documents/Flightgear/<versie>. Op die manier kun je snel de data in die map bekijken met behulp van een betandbeheerder/verkenner.

Open GL configureren

FlightGear werkt het beste bij gebruik van recente OpenGL video-drivers. In het geval dat problemen oplevert, kijk dan bij "Troubleshooting" > "Graphics drivers configuration" voor meer informatie.

Scenery (landschap) downloaden

Met het programma FlightGear wordt een klein deel van de beschikbare scenery (landschap) meegeleverd; dit betreft het gebied in de omgeving van San Francisco International Airport (KSFO). De scenery wordt opgedeeld in 3 soorten gegevens:

  • Airports (vliegvelden) bevat informatie over start- en landingsbanen, taxibanen en opstelplaatsen voor vliegtuigen
  • Objects (Objecten en modellen) zoals gebouwen, bruggen, verkeerstoren, etc. die als driedimensionale structuren worden weergegeven.
  • Terrain levert informatie over de omgeving, zoals de contouren en hoogteverschillen en het type bodem waarover gevlogen wordt.

Normaliter wordt scenery geinstalleerd met behulp van TerraSync TerraSync dat op de achtergrond draait. TerraSync zorgt ervoor dat scenery op tijd wordt gedownload en geinstalleerd, nl. voordat over dat gebied wordt gevlogen. In het geval van een oude computer of een zeer trage interverbinding kan het nodig zijn scenery handmatig te downloaden en te installeren. Die officiële scenery, hoewel iets verouderd, is nog steeds beschikbaar via http://www.flightgear.org/download/scenery/. Voor het installeren zie http://wiki.flightgear.org/Howto:Install_scenery Daarnaast is meer op maat gemaakte scenery beschikbaar via de forumpagina's http://forum.flightgear.org/

Vliegtuigen installeren

In het geval het niet mogelijk is om gebruik te maken van de flightgear launcher (zie hieronder) is het goed de vliegtuigen handmatig te downloaden van http://www.flightgear.org/download en deze te installeren in een map op de eigen HOME-page.

Starten van FlightGear

De makkelijkste manier om FlightGear te starten is via de FlightGear Qt launcher http://wiki.flightgear.org/FlightGear_Qt_launcher. Bij de installatie van FlightGear is bijna altijd een koppeling in de startblak geplaatst. Toch zijn er veel gebruikers die er voor kiezen FlightGear te starten via de commanline. Het uitvoerbare bestand heet "fgfs" en kan worden voorzien van de nodige opties. fgfs -- aircraft=c172 --airpot=EHAM # start FG met de cesna c172p vanaf vliegveld Schiphol

Sinds medio 2016 wordt gebruik gemaakt van Qt; een ontikkelplatform voor zowel Windows, Mac als Linux. Indien FlightGear echter niet wordt gecompileerd met behulp van Qt zal niet mogelijk zijn de FG launcher te starten. Het commando fgfs --launcher zal dan de volgende melding opleveren !Launcher requested, but FlightGear was compiled without Qt support!. In dat geval kan het goed zijn om een van de twee volgende programma's te gebruiken: FGO "http://wiki.flightgear.org/FGo!" of het programma FFGO "http://frougon.net/projects/FFGo/"

Het gebruik van toesenbord en/of muis

Het is mogelijk FlightGear te bedienen met het toesenbord en/of de muis, maar dat zal niet altijd even makkelijk zijn. Zelfs een envoudige joystick zou het bedieningsgemak enorm verbeteren.

Na het starten van FlightGear zijn de beschikbare toestencombinaties te vinden via het HELP-menu.

De muis kan onder Flightgear op 3 verschillende manieren worden gebruikt. Via de TAB-knop (of rechtsklikken met de muis) worden die functies gekozen. Het pijltje wordt gebruikt om knoppen in te drukken of om uit tabbladen te kiezen (de aanwijsfunctie). Om met de muis te kunnen vliegen wordt de TAB-toets ingedrukt en veranderd de cursor van een pijltje in een kruis en wordt de stuurknuppel bediend, Zodra de TAB-toets nog een keer wordt ingedrukt verandered de cursor in een tweezijdige pijl. In die stand is het mogelijk om rondom te kijken. Dat geldt zowel in als buiten het vliegtuig. In enkele gevallen, zoals bij de A320neo, werkt de TAB-knop niet om de muis van functie te doen veranderen. In die gevallen blijft het wel mogelijk om met de rechter muisknop die standen te activeren.

De eerste keer in de cockpit

Niet ieder vliegtuig is voorzien van een virtuele cockpit; er zijn ontwikkelprojecten waar nog niet eens een uiterlijk beschikbaar is. In andere gevallen is dan weer een volledige 3D cockpit beschikbaar. Over het algemeen start FlightGear in de cockpit op de plaats van de captain. Via ⇧ Shift+V. zijn andere posities mogelijk met een beter zicht op bijv. het HUD (Head up diplay=het bedieningspaneel aan de bovenkant van de cockpit) of de buitenkant van het vliegtuig. Via beeld > zichtinstellingen kun je instellen welke opties beschikbaar moeten zijn. Gelijktijdig kunnen hier vliegtuigspecifieke opties worden aangegeven, zoals bij de Airbus A320Family of bij de Boeing 777. Door middel van (Ctrl+V) kom je altijd weer terug in de oorspronkeleijk positie (in de cockpit).

Hiervoor is al aangegeven dat via de rechtermuis 3 verschillende manieren van werken met de muis kunnen worden geselecteerd. In het geval de tweezijdige pijl is geactiveerd kan via het muiswieltje worden in- of uitgezoomd. Datzelfde is mogelijk via X en ⇧ Shift+X. Na een aantal malen drukken op V kom je veelal bij het HUD. Afhankelijk van het vliegtuig is dat HUD niet altijd direct goed afleesbaar. Via X en ⇧ Shift+X en de muis in de viewmode is een betere afleeshoek instelbaar.

Om beter bekend te raken met het vliegtuig is het handig om gebruik te maken van Ctrl+C . Die knoppencombinatie geeft in een duidelijk afwijkende kleur aan welke knoppen, hendels en schakelaars bedient kunnen worden. Door nogmaals drukken op Ctrl+C verlaat je die functie weer. Via het tabblad Help kom je bij de Vliegtuig help, dat zijn de specifieke toestcombinaties voor het gekozen vliegtuig.

Sommige funties, zoals de starter, zijn niet altijd aanklikbaar. Dit is m.n. het geval wanneer het vligtuig in een vroege fase van ontwikkeling verkeerd. In dat geval kun je altijd het toesenbord gbruiken. Het HELP menu geeft een overzicht van de verschillende toetscombinaties met de bijbehorende functies. Er wordt soms een ondescheid gemaakt tussen de algemene toesencombinaties en de vlietuig help (voor de vliegtuigspecifieke combinaties).

De motor starten

In een enkel geval draait de motor van het vliegtuig al direct bij het starten van FlightGear (zoals bij de Fokker 100). In andere gevallen is voorzien in een autostartfunctie. Het meest rechtse tabblad geeft meestal de naam van het gekozen vliegtuig aan en direct bovenaan dat tablbad zit dan de knop Autostart. Bij de laatste versies van een vliegtuig kom je soms in dat Tabblad "Aircraft Config" tegen. Zodra je dat aanklikt verschijnt een menu met o.a. de knop "Ready for Takeoff". In dat geval wordt de startprocedure op de achtergrond uitgevoerd en is het wachten tot het vliegtuig klaar voor vertrek is. Liefhebbers kunnen daar ook kiezen voor "Cold en Dark" of "Ready to start Engine".

1. In het algemeen heb je brandstof nodig. Via het Tabblad Uitrusting kom je bij "Brandstof en Vracht"; zorg dat voldoende brandstof voorhanden is. 2. Bij het starten moet de brandstof voldoende rijk zijn (denk aan de choke bij de auto). In het geval van de Cesna 172p moet bijv. de rode knop, d.m.v. het muiswieltje, bijna helemaal worden ingddrukt (95%). Via het toetsenbord kan dat worden geregeld d.m.v. de toets ( m ) om te verijken of (⇧ Shift+m ) om het brandstogmengsel armer te maken. 3. Naast brandstof is er stroom nodig om o.a. de motor te helpen starten. Bij de Cesna zit linksonder de knop Battery; aanklikken zodat deze in de stand "ON" komt. 4. Naast de knop voor de batterij zit de contactsleutel. Deze kent de standen "OFF", "R", "L", "BOTH". De sluetel moet in de stand "BOTH" worden gebracht, dat kan met het muiswieltje, maar ook door 3 maal op de knop "}" te drukken. De contactsleutel kent ook ook een nog een stand "START". Dat gaat echter niet via de muis maar door het indrukken van de knop "s" op het toetsenbord. Door middel van de gashendel "THROTTLE" een beetje gas bijgeven zodat de motor niet direct weer afslaat.

In het geval het vliegtuig meerdere propellors heeft moet iedere motor apart worden gestart. In FlightGear kan dat in de praktijk vrij eenvoudig. De magnetoes van de twee motoren moeten allebei op "BOTH" staan; druk vervolgens op ~ en via start (knop "s") worden beide motoren gelijktijdig gestart. Ook hier is het zaak om direct wat gas bij te geven (knop Page Down op het toetsenbord).

Deze instructie werkt niet in het geval van straalvliegtuigen en helicopters of in het geval van vliegtuigen met meer complexe startprocedures. Check in dat geval de instructies in het HELPmenu van het vliegtuig en/of de vliegtuig wiki-pagina's.

De eerste vlucht

Realisme

Een van de meest gestelde vragen van beginnende vliegers met een vliegsimulator is "waarom het vliegtuig continu naar links trekt?". Hoewel de windrichting uiteraard een factor van betekenis kan zijn, is het waarschijnlijker dat de afwijking een gevolg is van het draaien van de propellor (torsie en p-factor). In sommige andere vliegtuigesimuilatoren worden dit soort bewegingen enigszins beperkt om het vliegtuig beter beheersbaar te maken. Dat is bij FlighGear zeker niet het geval, daar wordt per definitie geprobeerd de werkelijkheid zoveel mogelijk te benaderen.

Enkele punten t.a.v. het realisme in FlightGear die voor beginnende piloten verwarring zouden kunnen opleveren.

  • Het "Left turning syndrome" zoals hiervoor al even genoemd
  • Draaifout kompas. Een kompas, wanneer het wordt onderworpen aan de krachten die optreden tijdens het vliegen, neigt ernaar voor een korte tijd in de tegenovergestelde richting te draaien, voordat het uiteindelijk de juiste richting aangeeft. Dit is geen foutief gedrag (zie hierover https:/en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_compass_turns)
  • De vertikale snelheidsindicator is ook onderworpen aan deze krachten en geeft het steigen of dalen ook verkeerd of vertraagd aan.
  • De richting die de HSI (Horizontal Situation Indicator) aangeeft wordt aangestuurd door een Gyroscoop (en wordt daarom ook wel eens "Directional Gyroscope" genoemd) is onderworpen aan gyro drift en moet periodiek (iedere ~ 15 minuten) bijgesteld worden.
  • Je kunt het draaien van een vliegtuig of de hoogteverandering niet eenvoudig veranderen door de stuurknuppel of joystick in de neutrale positie te draaien. Je zult echt moeten handelen door stuurknuppel of joystick in de tegenover gestelde richting te draaien om weer rechtdoor te vliegen. Zelfs dan zal het vliegtuig niet dezelfde richting of hoogte bewaren. D.m.v. de autopilot is dat uiteraard wel mogelijk en anders zul je contunu moeten bijsturen.

Er worden tijdens het vliegen veel krachten uitgeoefend op het vliegtuig en op de instrumenten die worden gebruikt voor besturing en navigatie. Piloten zullen deze fenomenen moeten leren herkennen en de effecten ervan leren compenseren. FlightGear probeert deze afwijkingen van de insturmenten te benaderen zoals deze in het echt voorkomen.