Nl/Nieuw bij FlightGear

From FlightGear wiki
Revision as of 20:34, 12 May 2017 by Kees (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Please help to translate this article.

The English version of this article has been updated. There may be additional information on the talk page.

Opmerking: Wordt vertaald

Om te beginnen

Hardware benodigdheden

Om FlightGear soepel te laten lopen, is er een videokaart nodig met OpenGL drivers. OpenGL 2.0 of hoger is nodig voor FlightGear 2.0 en latere versies. De meeste PC's ondersteunen OpenGL, maar als je problemen hebt met lage framerates, (een langzame, schokkende beeldopbouw) kijk dan eens bij Hardware Recommendations voor meer informatie.

Van FlightGear is bekend dat er grafische problemen zijn met de meeste modellen laptops. Laptops zijn kleiner en de grafische kaart vaak minder geschikt. Kijk bij Notebooks known to run FlightGear voor enkele beschijvingen van verschillende laptops.

FlightGear downloaden

Je kunt de nieuwste bestanden altijd downloaden van FlightGear Downloads. Kies de juiste bestanden voor jouw systeem. Of, afhankelijk van je technische kennis, kun je kiezen voor de laatse Git versie als je met een ontwikkelversie van FlightGear aan de slag wilt. In de Gitversie zitten de laatste ontwikkelingen van bijvoorbeeld vliegtuigen, maar kan onstabiel zijn, wat moeilijker te downloaden en lastig om te installeren. Deze ontwikkelversie is eigenlijk niet bedoeld voor de 'gewone' gebruiker. FlightGear is ook verkrijgbaar op DVD's, kijk daarvoor bij [1].

Installeren onder Windows

Na het installeren van FlightGear onder Windows verschijnt een venster om de verschillende bestandslokaties vast te stellen.

Op de eerste regel wordt gevraagd naar de FlightGear Executable, het uitvoerbare startbestand. Navigeer naar de lokatie van fgfs.exe. (Bij een standaard installatie zal dat C:\Program Files\FlightGear\bin\win32\fgfs.exe zijn.)

Op de tweede regel wordt gevraagd naar FlightGear Root. Navigeer naar de <>data<> submap, of geef de lokatie van de 'data' map op. (Bij een standaard installatie zal dat C:\Program Files\FlightGear\data zijn.) Daardoor kan ook de scenery gebruikt worden.

Wanneer deze gegevens vastgelegd zijn, ga je verder met de installatie zoals verderop aangegeven.

Installeren op een Mac OS X

Het installeren van FlightGear op een Mac OS X is heel eenvoudig. Sleep het FlightGear icoon in de /Applications map. Dat is alles. De eerste keer dat je FlightGear start, zal het enige tijd duren voordat de informatie over de toestellen en de velden ingelezen is. Wanneer het startvenster verschijnt, kies je een toestel en een vliegveld door op de "Gear" knoppen te drukken, rechts van de namen. Druk daarna op "Start Flight" om FlightGear te starten. Je kunt meer opties instellen via het startscherm, kijk daarvoor bij http://macflightgear.sourceforge.net/home/documents/users-guide/ voor meer details.

FlightGear starten vanaf de Commandline kan ook, start daarvoor /Applications/Utilities/Terminal.app en typ het volgende:

cd /Applications/FlightGear.app/Contents/Resources
./fgfs --options.....

De $FG ROOT en de $FG SCENERY zijn niet vastgelegd op een Mac OS X. Wanneer je die gegevens in een Commandline wilt meenemen, gebruik dan het volgende bij Terminal.app:

FG_ROOT=/Applications/FlightGear.app/Contents/Resources/data
FG_SCENERY=$FG_ROOT/Scenery


Na het starten van de GUI launcher heb je een alias naar $FG_ROOT in $HOME/Documents/Flightgear/<versie>. Op die manier kun je snel de data in die map bekijken met behulp van een betandbeheerder/verkenner.

Open GL configureren

FlightGear werkt het beste bij gebruik van recente OpenGL video-drivers. In het geval dat problemen oplevert, kijk dan bij "Troubleshooting" > "Graphics drivers configuration" voor meer informatie.

Scenery (landschap) downloaden

Met het programma FlightGear wordt een klein deel van de scenery (landschap) meegeleverd; dit betreft het gebied in de omgeving van San Francisco International Airport (KSFO). De scenery wordt opgedeeld in 3 soorten data:

  • Airports (vliegvelden) bevat informatie over start- en landingsbanen, taxibanen en opstelplaatsen voor vliegtuigen
  • Objects (Objecten en modellen) zoals gebouwen, bruggen, verkeerstoren, etc. die als driedimensionale structuren worden weergegeven.
  • Terrain levert informatie over het landschap, zoals de contouren en hoogteverschillen en het type bodem waarover gevlogen wordt.

Normaliter wordt scenery geinstalleerd met behulp van TerraSync dat op de achtergrond draait. TerraSync zorgt ervoor dat scenery op tijd wordt gedownload en geinstalleerd voordat over dat gebied wordt gevlogen. In het geval van een oude computer of een zeer trage interverbinding kan het nodig zijn scenery handmatig te downloaden en te installeren.

Vliegtuigen installeren

In het geval het niet mogelijk is om gebruik te maken van de flightgear launcher (zie hieronder) is het goed de vliegtuigen handmatig te downloaden van http://www.flightgear.org/download en deze te installeren in een map op de eigen HOME-page.

Starten van FlightGear

De makkelijkste manier om Flightgear te starten is via de FlightGear Qt launcher. Bij de installatie is veel een koppeling in de startblak geplaatst. Toch zijn er vele gebruikers die er voor kiezen Flightgear te starten via de commanline. Het uitvoerbare bestand heeft "fgfs" en kan worden voorzien van opties. fgfs -- aircraft=c172 --airpot=EHAM # start FG met de cesna c172p vanaf vliegveld Schiphol

Sinds medio 2016 wordt gebruik gemaakt van Qt; een ontikkelplatform voor zowel Windows, als Mac als Linux. Indien FlightGear echter niet wordt gecompileerd met behulp van Qt zal niet mogelijk zijn de FG launcher te starten. Het commando "fgfs --launcher" zal dan de volgende melding opleveren "!Launcher requested, but FlightGear was compiled without Qt support!". In dat geval kan het goed zijn om een van de twee volgende programma's te gebruiken: FGO "http://wiki.flightgear.org/FGo!" of het programma FFGO "http://frougon.net/projects/FFGo/"

Het gebruik van toesenbord en/of muis

Het is mogelijk FlightGear te bdienen met het toesenbord en/of de muis, maar dat za niet altijd even makkelijk zijn. Zelfs een envoudige joystick zou het bedieningsgemak enorm verbeteren.

Na het starten van FlightGear zijn de beschikbare toestencombinaties te vinden via het HELP-menu.

De muis kan onder Flightgear op 3 verschillende manieren wordne gebruikt.Via de TAB-knop (of rechtsklikken met de muis) worden die functies gekozen. Het pijltje wordt gebruikt om knoppen in te drukken of om uit tabbladen te kiezen (de aanwijfunctie). Om met de muis te kunnen vliegen wordt de TAB-toets ingedrukt en veranderd de cursor van een pijltje in een kruis en wordt de stuurknuppel bediend, Zodra de TAB-toets nog een keer wordt ingedrukt verandered de cursor in een tweezijdige pijl. In die stand is het mogelijk om rondom te kijken. Dat geldt zowel in het vliegtuig als buiten het vliegtuig. In enkele gevallen, zoals bij de A320neo, werkt de TAB-knop niet om de muis van functie te doen veranderen. In die gevallen blijft het wel mogelijk om met de rechter muisknop die standen te activeren.